Ganesh ji Sahasranamavali

गणेश्वर
1
ॐ गणेश्वराय नमः।
Om Ganeshvaraya Namah।
जो सृष्टि के स्वामी हैं
गणक्रीड
2
ॐ गणक्रीडाय नमः।
Om Ganakridaya Namah।
जो गणों के साथ क्रीडा करने वाले हैं
गणनाथ
3
ॐ गणनाथाय नमः।
Om Gananathaya Namah।
जो गणों के नाथ अथवा स्वामी हैं
गणाधिप
4
ॐ गणाधिपाय नमः।
Om Ganadhipaya Namah।
जो आदित्य आदि गणदेवताओं के अधिपति हैं
एकदंष्ट्र
5
ॐ एकदंष्ट्राय नमः।
Om Ekadamshtraya Namah।
जो एक दाँत वाले हैं
वक्रतुण्ड
6
ॐ वक्रतुण्डाय नमः।
Om Vakratundaya Namah।
जो मुड़ी हुयी सूँड वाले हैं
गजवक्त्र
7
ॐ गजवक्त्राय नमः।
Om Gajavaktraya Namah।
जो हाथी के समान मुख वाले हैं
महोदर
8
ॐ महोदराय नमः।
Om Mahodaraya Namah।
जो विशाल उदर वाले हैं
लम्बोदर
9
ॐ लम्बोदराय नमः।
Om Lambodaraya Namah।
जो लम्बे उदर वाले हैं
धूम्रवर्ण
10
ॐ धूम्रवर्णाय नमः।
Om Dhumravarnaya Namah।
जिनकी देह धुएँ के रंग की है
विकट
11
ॐ विकटाय नमः।
Om Vikataya Namah।
जो विशाल देह वाले हैं
विघ्ननाशक
12
ॐ विघ्ननाशकाय नमः।
Om Vighnanashakaya Namah।
जो विघ्नों का नाश करने वाले हैं
सुमुख
13
ॐ सुमुखाय नमः।
Om Sumukhaya Namah।
जो सदैव प्रसन्नचित्त रहने वाले हैं
दुर्मुख
14
ॐ दुर्मुखाय नमः।
Om Durmukhaya Namah।
जो चञ्चल मुख वाले हैं
बुद्ध
15
ॐ बुद्धाय नमः।
Om Buddhaya Namah।
जो ज्ञानवान एवं चतुर हैं
विघ्नराज
16
ॐ विघ्नराजाय नमः।
Om Vighnarajaya Namah।
जो समस्त विघ्नों के स्वामी हैं
गजानन
17
ॐ गजाननाय नमः।
Om Gajananaya Namah।
जिनका शीश हाथी का है
भीम
18
ॐ भीमाय नमः।
Om Bhimaya Namah।
जो विशाल एवं कठोर हैं
प्रमोद
19
ॐ प्रमोदाय नमः।
Om Pramodaya Namah।
जो आनन्ददायक साधन प्रदान करने वाले हैं
आमोद
20
ॐ आमोदाय नमः।
Om Amodaya Namah।
जो सदैव उत्साहित रहने वाले हैं
सुरानन्द
21
ॐ सुरानन्दाय नमः।
Om Suranandaya Namah।
जो शिवगणों को प्रसन्नता प्रदान करने वाले हैं
मदोत्कट
22
ॐ मदोत्कटाय नमः।
Om Madotkataya Namah।
जो निष्कपट एवं मेधावी हैं
हेरम्ब
23
ॐ हेरम्बाय नमः।
Om Herambaya Namah।
जो दुर्बलों की रक्षा करने वाले हैं
शम्बर
24
ॐ शम्बराय नमः।
Om Shambaraya Namah।
जो जल के रूप में निवास करने वाले हैं
शम्भु
25
ॐ शम्भवे नमः।
Om Shambhave Namah।
जो आनन्द प्रदान करने वाले हैं
लम्बकर्ण
26
ॐ लम्बकर्णाय नमः।
Om Lambakarnaya Namah।
जो बड़े कानों वाले हैं
महाबल
27
ॐ महाबलाय नमः।
Om Mahabalaya Namah।
जो अत्यन्त सुदृढ़ एवं साहसी हैं
नन्दन
28
ॐ नन्दनाय नमः।
Om Nandanaya Namah।
जो युवा हैं
अलम्पट
29
ॐ अलम्पटाय नमः।
Om Alampataya Namah।
जो सुन्दर वस्त्र धारण करने वाले हैं
अभीरु
30
ॐ अभीरवे नमः।
Om Abhirave Namah।
जो निर्भीक हैं
मेघनाद
31
ॐ मेघनादाय नमः।
Om Meghanadaya Namah।
जो मेघों के समान गर्जना करने वाले हैं
गणञ्जय
32
ॐ गणञ्जयाय नमः।
Om Gananjayaya Namah।
जो दुष्टों पर विजय पाने वाले हैं
विनायक
33
ॐ विनायकाय नमः।
Om Vinayakaya Namah।
जो सर्वोच्च एवं सर्वश्रेष्ठ हैं
विरूपाक्ष
34
ॐ विरूपाक्षाय नमः।
Om Virupakshaya Namah।
जो सूर्य, चन्द्र तथा अग्नि को नेत्रों के रूप में धारण करने वाले हैं
धीरशूर
35
ॐ धीरशूराय नमः।
Om Dhirashuraya Namah।
जो अत्यन्त शूरवीर हैं
वरप्रद
36
ॐ वरप्रदाय नमः।
Om Varapradaya Namah।
जो वर प्रदान करने वाले हैं
महागणपति
37
ॐ महागणपतये नमः।
Om Mahaganapataye Namah।
जो सर्वशक्तिमान हैं
बुद्धिप्रिय
38
ॐ बुद्धिप्रियाय नमः।
Om Buddhipriyaya Namah।
जो ज्ञान के प्रशंसक हैं
क्षिप्रप्रसादन
39
ॐ क्षिप्रप्रसादनाय नमः।
Om Kshipraprasadanaya Namah।
जो शीघ्र वर प्रदान करने वाले हैं
रुद्रप्रिय
40
ॐ रुद्रप्रियाय नमः।
Om Rudrapriyaya Namah।
जो रुद्र मन्त्र के प्रशंसक हैं
गणाध्यक्ष
41
ॐ गणाध्यक्षाय नमः।
Om Ganadhyakshaya Namah।
जो छत्तीस सिद्धान्तों की रक्षा करने वाले हैं
उमापुत्र
42
ॐ उमापुत्राय नमः।
Om Umaputraya Namah।
जो देवी उमा के पुत्र हैं
अघनाशन
43
ॐ अघनाशनाय नमः।
Om Aghanashanaya Namah।
जो पापों का नाश करने वाले हैं
कुमारगुरु
44
ॐ कुमारगुरवे नमः।
Om Kumaragurave Namah।
जो भगवान कार्तिकेय के गुरु हैं
ईशानपुत्र
45
ॐ ईशानपुत्राय नमः।
Om Ishanaputraya Namah।
जो भगवान शिव के पुत्र हैं
मूषकवाहन
46
ॐ मूषकवाहनाय नमः।
Om Mushakavahanaya Namah।
जो मूषक को अपने वाहन के रूप में रखने वाले हैं
सिद्धिप्रिय
47
ॐ सिद्धिप्रियाय नमः।
Om Siddhipriyaya Namah।
जो सिद्धि प्रदान करने वाले हैं
सिद्धिपति
48
ॐ सिद्धिपतये नमः।
Om Siddhipataye Namah।
जो समस्त सिद्धियों के स्वामी हैं
सिद्धि
49
ॐ सिद्धये नमः।
Om Siddhaye Namah।
जो स्वयं सिद्धि स्वरूप हैं
सिद्धिविनायक
50
ॐ सिद्धिविनायकाय नमः।
Om Siddhivinayakaya Namah।
जो सफलता प्रदान करने वाले हैं
अविघ्न
51
ॐ अविघ्नाय नमः।
Om Avighnaya Namah।
जो अज्ञान को नष्ट करने वाले हैं
तुम्बरु
52
ॐ तुम्बुरवे नमः।
Om Tumburave Namah।
जो तुम्बुरु नामक वाद्ययन्त्र से प्रसन्न होने वाले हैं
सिंहवाहन
53
ॐ सिंहवाहनाय नमः।
Om Simhavahanaya Namah।
जो सिंह के वाहन पर आरूढ़ रहने वाले हैं
मोहिनीप्रिय
54
ॐ मोहिनीप्रियाय नमः।
Om Mohinipriyaya Namah।
जो मोहिनी के प्रिय हैं
कटङ्कट
55
ॐ कटङ्कटाय नमः।
Om Katankataya Namah।
जो अज्ञान का नाश करने वाले हैं
राजपुत्र
56
ॐ राजपुत्राय नमः।
Om Rajaputraya Namah।
जो राजा वरेण्य के पुत्र हैं
शालक
57
ॐ शालकाय नमः।
Om Shalakaya Namah।
जो शान्त एवं संयमित रहने वाले हैं
सम्मित
58
ॐ सम्मिताय नमः।
Om Sammitaya Namah।
जो आकार प्रकार में समान एवं अनुरूप हैं
अमित
59
ॐ अमिताय नमः।
Om Amitaya Namah।
जो असीमित हैं
कूष्माण्डसामसम्भूति
60
ॐ कूष्माण्डसामसम्भूतये नमः।
Om Kushmandasamasambhutaye Namah।
जो वेदों को अपनी सम्पत्ति मानने वाले हैं
दुर्जय
61
ॐ दुर्जयाय नमः।
Om Durjayaya Namah।
जो अपराजेय हैं
धूर्जय
62
ॐ धूर्जयाय नमः।
Om Dhurjayaya Namah।
जो दुर्जनों को जीतने वाले हैं
जय
63
ॐ जयाय नमः।
Om Jayaya Namah।
जो विजयी हैं
भूपति
64
ॐ भूपतये नमः।
Om Bhupataye Namah।
जो देवों के देव हैं
भुवनपति
65
ॐ भुवनपतये नमः।
Om Bhuvanapataye Namah।
जो संसार के स्वामी हैं
भूतानां पति
66
ॐ भूतानां पतये नमः।
Om Bhutanam Pataye Namah।
जो पञ्च तत्वों के अधिपति हैं
अव्यय
67
ॐ अव्ययाय नमः।
Om Avyayaya Namah।
जो अमर हैं
विश्वकर्ता
68
ॐ विश्वकर्त्रे नमः।
Om Vishvakartre Namah।
जो सृष्टि के निर्माता हैं
विश्वमुख
69
ॐ विश्वमुखाय नमः।
Om Vishvamukhaya Namah।
जो मुख के रूप में सृष्टि धारण किये हुये हैं
विश्वरूप
70
ॐ विश्वरूपाय नमः।
Om Vishvarupaya Namah।
जो सम्पूर्ण सृष्टि के रूप में हैं
निधि
71
ॐ निधये नमः।
Om Nidhaye Namah।
जो नौ निधियाँ प्रदान करने वाले हैं
घृणि
72
ॐ घृणये नमः।
Om Ghrinaye Namah।
जो सूर्य के रूप में प्रतिष्ठित हैं
कवि
73
ॐ कवये नमः।
Om Kavaye Namah।
जो कवि हैं
कवीनामृषभ
74
ॐ कवीनामृषभाय नमः।
Om Kavinamrishabhaya Namah।
जो कवियों में सर्वश्रेष्ठ कवि हैं
ब्रह्मण्य
75
ॐ ब्रह्मण्याय नमः।
Om Brahmanyaya Namah।
जो ब्रह्मा के रक्षक हैं
ब्रह्मणस्पति
76
ॐ ब्रह्मणस्पतये नमः।
Om Brahmanaspataye Namah।
जो वाणी के स्वामी हैं
ज्येष्ठराज
77
ॐ ज्येष्ठराजाय नमः।
Om Jyeshtharajaya Namah।
जो सामवेद के अनुसार सबसे बड़े हैं
निधिपति
78
ॐ निधिपतये नमः।
Om Nidhipataye Namah।
जो निधियों के अभिरक्षक हैं
निधिप्रियपतिप्रिय
79
ॐ निधिप्रियपतिप्रियाय नमः।
Om Nidhipriyapatipriyaya Namah।
कुबेर भी जिनकी पूजा करते हैं
हिरण्मयपुरान्तःस्थ
80
ॐ हिरण्मयपुरान्तःस्थाय नमः।
Om Hiranmayapurantahsthaya Namah।
जो गहरे विचारों में मग्न रहने वाले हैं
सूर्यमण्डलमध्यग
81
ॐ सूर्यमण्डलमध्यगाय नमः।
Om Suryamandalamadhyagaya Namah।
जो सूर्यमण्डल में निवास करने वाले हैं
कराहतिविध्वस्तसिन्धुसलिल
82
ॐ कराहतिविध्वस्तसिन्धुसलिलाय नमः।
Om Karahatividhvastasindhusalilaya Namah।
जो अपनी सूँड से समुद्र सूखा देने वाले हैं
पूषदन्तभित्
83
ॐ पूषदन्तभिदे नमः।
Om Pushadantabhide Namah।
जो पूषा का दाँत खण्डित करने वाले हैं
उमाङ्ककेलिकुतुकी
84
ॐ उमाङ्ककेलिकुतुकिने नमः।
Om Umankakelikutukine Namah।
जो माता उमा की गोद में हर्षित होने वाले हैं
मुक्तिद
85
ॐ मुक्तिदाय नमः।
Om Muktidaya Namah।
जो मुक्ति प्रदान करने वाले हैं
कुलपालन
86
ॐ कुलपालनाय नमः।
Om Kulapalanaya Namah।
जो कुल का पालन/रक्षा करने वाले हैं
किरीटी
87
ॐ किरीटिने नमः।
Om Kiritine Namah।
जो सुन्दर मुकुट धारण करने वाले हैं
कुण्डली
88
ॐ कुण्डलिने नमः।
Om Kundaline Namah।
जो कुण्डल धारण करने वाले हैं
हारी
89
ॐ हारिणे नमः।
Om Harine Namah।
जो मोतियों का हार धारण किये हुये हैं
वनमाली
90
ॐ वनमालिने नमः।
Om Vanamaline Namah।
जो सुन्दर पुष्पों के हार से सुशोभित हैं
मनोमय
91
ॐ मनोमयाय नमः।
Om Manomayaya Namah।
जो अपने मन की करने वाले हैं
वैमुख्यहतदैत्यश्री
92
ॐ वैमुख्यहतदैत्यश्रिये नमः।
Om Vaimukhyahatadaityashriye Namah।
जो अश्रद्धावान का वैभव हरने वाले हैं
पादाहतिजितक्षिति
93
ॐ पादाहतिजितक्षितये नमः।
Om Padahatijitakshitaye Namah।
जो अपने चरणों से पृथ्वी का अहङ्कार नष्ट करने वाले हैं
सद्योजातस्वर्णमुञ्जमेखली
94
ॐ सद्योजातस्वर्णमुञ्जमेखलिने नमः।
Om Sadyojatasvarnamunjamekhaline Namah।
जो कमर में कुशा घास की मेखला धारण करने वाले हैं
दुर्निमित्तहृत्
95
ॐ दुर्निमित्तहृते नमः।
Om Durnimittahrite Namah।
जो अशुभ शकुनों का नाश करने वाले हैं
दुःस्वप्नहृत्
96
ॐ दुःस्वप्नहृते नमः।
Om Duhsvapnahrite Namah।
जो दुःस्वप्न का नाश करने वाले हैं
प्रसहन
97
ॐ प्रसहनाय नमः।
Om Prasahanaya Namah।
जो दोषों को सहन करने वाले हैं
गुणी
98
ॐ गुणिने नमः।
Om Gunine Namah।
जो समस्त गुणों के स्वामी हैं
नादप्रतिष्ठित
99
ॐ नादप्रतिष्ठिताय नमः।
Om Nadapratishthitaya Namah।
जो सङ्गीत में विद्यमान रहने वाले हैं
सुरूप
100
ॐ सुरूपाय नमः।
Om Surupaya Namah।
जो सुन्दर रूप वाले हैं
सर्वनेत्राधिवास
101
ॐ सर्वनेत्राधिवासाय नमः।
Om Sarvanetradhivasaya Namah।
जो सभी के नेत्रों में विद्यमान रहने वाले हैं
वीरासनाश्रय
102
ॐ वीरासनाश्रयाय नमः।
Om Virasanashrayaya Namah।
जो सुदृढ़ता से डटे रहने वाले हैं
पीताम्बर
103
ॐ पीताम्बराय नमः।
Om Pitambaraya Namah।
जो पीत वस्त्र धारण करने वाले हैं
खण्डरद
104
ॐ खण्डरदाय नमः।
Om Khandaradaya Namah।
जिनका एक दाँत खण्डित है
खण्डेन्दुकृतशेखर
105
ॐ खण्डेन्दुकृतशेखराय नमः।
Om Khandendukritashekharaya Namah।
जिनके घुँघराले बालों में अर्धचन्द्र सुशोभित है
चित्राङ्कश्यामदशन
106
ॐ चित्राङ्कश्यामदशनाय नमः।
Om Chitrankashyamadashanaya Namah।
जो विचित्र रंग-बिरंगे दाँत वाले हैं
भालचन्द्र
107
ॐ भालचन्द्राय नमः।
Om Bhalachandraya Namah।
जिनके मस्तक पर चन्द्रमा सुशोभित है
चतुर्भुज
108
ॐ चतुर्भुजाय नमः।
Om Chaturbhujaya Namah।
जो चार भुजाधारी हैं
योगाधिप
109
ॐ योगाधिपाय नमः।
Om Yogadhipaya Namah।
जो योग के अधिष्ठाता हैं
तारकस्थ
110
ॐ तारकस्थाय नमः।
Om Tarakasthaya Namah।
जो तारकमन्त्र में निवास करने वाले हैं
पुरुष
111
ॐ पुरुषाय नमः।
Om Purushaya Namah।
जो पुरुष हैं
गजकर्णक
112
ॐ गजकर्णकाय नमः।
Om Gajakarnakaya Namah।
जो हाथी के कान वाले हैं
गणाधिराज
113
ॐ गणाधिराजाय नमः।
Om Ganadhirajaya Namah।
जो गणों के राजा हैं
विजयस्थिर
114
ॐ विजयस्थिराय नमः।
Om Vijayasthiraya Namah।
जो सदैव विजय हेतु आतुर हैं
गजपतिर्ध्वजी
115
ॐ गजपतिर्ध्वजिने नमः।
Om Gajapatirdhvajine Namah।
जो हाथी के प्रतीक वाला ध्वज लिये हुए हैं
देवदेव
116
ॐ देवदेवाय नमः।
Om Devadevaya Namah।
जो देवताओं के भी देवता हैं
स्मरप्राणदीपक
117
ॐ स्मरप्राणदीपकाय नमः।
Om Smarapranadipakaya Namah।
जो मन्मथ को पुनर्जीवित करने वाले हैं
वायुकीलक
118
ॐ वायुकीलकाय नमः।
Om Vayukilakaya Namah।
जो जीवन शक्ति के रक्षक हैं
विपश्चिद्वरद
119
ॐ विपश्चिद्वरदाय नमः।
Om Vipashchidvaradaya Namah।
जो राजा विपश्चित् को वरदान देने वाले हैं
नादोन्नादभिन्नबलाहक
120
ॐ नादोन्नादभिन्नबलाहकाय नमः।
Om Nadonnadabhinnabalahakaya Namah।
जो सूँड से मेघों की दिशा बदल देने वाले हैं
वराहरदन
121
ॐ वराहरदनाय नमः।
Om Varaharadanaya Namah।
जो वाराह के दाँत से अधिक सुन्दर दाँत वाले हैं
मृत्युञ्जय
122
ॐ मृत्युञ्जयाय नमः।
Om Mrityunjayaya Namah।
जो मृत्यु पर विजय पाने वाले हैं
व्याघ्राजिनाम्बर
123
ॐ व्याघ्राजिनाम्बराय नमः।
Om Vyaghrajinambaraya Namah।
जो बाघम्बर धारण करने वाले हैं
इच्छाशक्तिधर
124
ॐ इच्छाशक्तिधराय नमः।
Om Ichchhashaktidharaya Namah।
जो आत्म नियन्त्रण में रहने वाले हैं
देवत्राता
125
ॐ देवत्रात्रे नमः।
Om Devatratre Namah।
जो देवों की रक्षा करने वाले हैं
दैत्यविमर्दन
126
ॐ दैत्यविमर्दनाय नमः।
Om Daityavimardanaya Namah।
जो दैत्यों का संहार करने वाले हैं
शम्भुवक्त्रोद्भव
127
ॐ शम्भुवक्त्रोद्भवाय नमः।
Om Shambhuvaktrodbhavaya Namah।
जो शिव के मुख से व्यक्त होने वाले हैं
शम्भुकोपहा
128
ॐ शम्भुकोपघ्ने नमः।
Om Shambhukopaghne Namah।
जो शिव जी का क्रोध शान्त करने वाले हैं
शम्भुहास्यभू
129
ॐ शम्भुहास्यभुवे नमः।
Om Shambhuhasyabhuve Namah।
जो शिव जी की महिमा का गुणगान करने वाले हैं
शम्भुतेजस्
130
ॐ शम्भुतेजसे नमः।
Om Shambhutejase Namah।
जो शिव के समान तेज वाले हैं
शिवाशोकहारी
131
ॐ शिवाशोकहारिणे नमः।
Om Shivashokaharine Namah।
जो माता पार्वती (शिवा) के शोक को हरने वाले हैं
गौरीसुखावह
132
ॐ गौरीसुखावहाय नमः।
Om Gaurisukhavahaya Namah।
जो माता गौरी को प्रसन्न रखने वाले हैं
उमाङ्गमलज
133
ॐ उमाङ्गमलजाय नमः।
Om Umangamalajaya Namah।
जो देवी उमा की गोद में खेलने वाले हैं
गौरीतेजोभू
134
ॐ गौरीतेजोभुवे नमः।
Om Gauritejobhuve Namah।
जो माता पार्वती के तेज से उत्पन्न हैं
स्वर्धुनीभव
135
ॐ स्वर्धुनीभवाय नमः।
Om Svardhunibhavaya Namah।
जो गङ्गा के उद्भव का कारण हैं
यज्ञकाय
136
ॐ यज्ञकायाय नमः।
Om Yajnakayaya Namah।
जो स्वयं यज्ञ स्वरूप हैं
महानाद
137
ॐ महानादाय नमः।
Om Mahanadaya Namah।
जो अत्यन्त तेज ध्वनि उत्पन्न करने वाले हैं
गिरिवर्ष्मा
138
ॐ गिरिवर्ष्मणे नमः।
Om Girivarshmane Namah।
जो पर्वतों के समान देह वाले हैं
शुभानन
139
ॐ शुभाननाय नमः।
Om Shubhananaya Namah।
जो मंगलमयी मुखाकृति वाले हैं
सर्वात्मा
140
ॐ सर्वात्मने नमः।
Om Sarvatmane Namah।
जो समस्त सृष्टि में विद्यमान रहने वाले हैं
सर्वदेवात्मा
141
ॐ सर्वदेवात्मने नमः।
Om Sarvadevatmane Namah।
जो समस्त देवों में उपस्थित रहने वाले हैं
ब्रह्ममूर्धा
142
ॐ ब्रह्ममूर्ध्ने नमः।
Om Brahmamurdhne Namah।
जो ब्रह्मा के मुख वाले हैं
ककुप्श्रुति
143
ॐ ककुप्श्रुतये नमः।
Om Kakupshrutaye Namah।
जो दिशाओं को कान के रूप में धारण करने वाले हैं
ब्रह्माण्डकुम्भ
144
ॐ ब्रह्माण्डकुम्भाय नमः।
Om Brahmandakumbhaya Namah।
जो सृष्टि को अपने मस्तिष्क के भाग में रखने वाले हैं
चिद्व्योमभाल
145
ॐ चिद्व्योमभालाय नमः।
Om Chidvyomabhalaya Namah।
जो अन्तरिक्ष के समान मस्तक वाले हैं
सत्यशिरोरुह
146
ॐ सत्यशिरोरुहाय नमः।
Om Satyashiroruhaya Namah।
जो सत्य को केश के रूप में धारण करने वाले हैं
जगज्जन्मलयोन्मेषनिमेष
147
ॐ जगज्जन्मलयोन्मेषनिमेषाय नमः।
Om Jagajjanmalayonmeshanimeshaya Namah।
जो क्षणभर में सृष्टि का सृजन एवं संहार करने वाले हैं
अग्न्यर्कसोमदृक्
148
ॐ अग्न्यर्कसोमदृशे नमः।
Om Agnyarkasomadrishe Namah।
जो सूर्य, चन्द्र एवं अग्नि को नेत्रों के रूप में धारण करने वाले हैं
गिरीन्द्रैकरद
149
ॐ गिरीन्द्रैकरदाय नमः।
Om Girindraikaradaya Namah।
जो मेरु पर्वत को अपने दाँत के रूप में धारण किये हुये हैं
धर्माधर्मोष्ठ
150
ॐ धर्माधर्मोष्ठाय नमः।
Om Dharmadharmoshthaya Namah।
धर्म और अधर्म जिनके दोनों ओष्ठ हैं
सामबृंहित
151
ॐ सामबृंहिताय नमः।
Om Samabrimhitaya Namah।
सामवेद जिनकी वाणी है
ग्रहर्क्षदशन
152
ॐ ग्रहर्क्षदशनाय नमः।
Om Graharkshadashanaya Namah।
जो सूर्य आदि ग्रहों को अपने दाँतों के रूप में धारण करने वाले हैं
वाणीजिह्व
153
ॐ वाणीजिह्वाय नमः।
Om Vanijihvaya Namah।
जो वाणी को जिह्वा के रूप में धारण करने वाले हैं
वासवनासिक
154
ॐ वासवनासिकाय नमः।
Om Vasavanasikaya Namah।
जो इन्द्र को नासिका के रूप में धारण करने वाले हैं
कुलाचलांस
155
ॐ कुलाचलांसाय नमः।
Om Kulachalamsaya Namah।
कुल पर्वत जिनके कन्धो के रूप में स्थित हैं
सोमार्कघण्ट
156
ॐ सोमार्कघण्टाय नमः।
Om Somarkaghantaya Namah।
जो चन्द्र रूपी गर्दन वाले हैं
रुद्रशिरोधर
157
ॐ रुद्रशिरोधराय नमः।
Om Rudrashirodharaya Namah।
जो सिर पर रुद्र को धारण किये हुये हैं
नदीनदभुज
158
ॐ नदीनदभुजाय नमः।
Om Nadinadabhujaya Namah।
गङ्गा आदि नदियाँ और शोणभद्र आदि नद जिनकी भुजायें हैं
सर्पाङ्गुलीक
159
ॐ सर्पाङ्गुलीकाय नमः।
Om Sarpangulikaya Namah।
शेष आदि नाग जिनकी अँगुलियों में हैं
तारकानख
160
ॐ तारकानखाय नमः।
Om Tarakanakhaya Namah।
जो ध्रुव आदि तारों को नख के रूप में धारण करने वाले हैं
भ्रूमध्यसंस्थितकर
161
ॐ भ्रूमध्यसंस्थितकराय नमः।
Om Bhrumadhyasamsthitakaraya Namah।
जो भौंहों के मध्यभाग में स्थित शुण्डदण्ड वाले हैं
ब्रह्मविद्यामदोत्कट
162
ॐ ब्रह्मविद्यामदोत्कटाय नमः।
Om Brahmavidyamadotkataya Namah।
जो प्रचुर बुद्धि वाले हैं
व्योमनाभ
163
ॐ व्योमनाभये नमः।
Om Vyomanabhaye Namah।
जो आकाश रूपी नाभि वाले हैं
श्रीहृदय
164
ॐ श्रीहृदयाय नमः।
Om Shrihridayaya Namah।
जिनका हृदय ऋग्वेद, सामवेद और यजुर्वेद में संलग्न है
मेरुपृष्ठ
165
ॐ मेरुपृष्ठाय नमः।
Om Meruprishthaya Namah।
जो सुमेरु पर्वत रूपी पृष्ठभाग वाले हैं
अर्णवोदर
166
ॐ अर्णवोदराय नमः।
Om Arnavodaraya Namah।
सारे समुद्र जिनके उदर के जल हैं
कुक्षिस्थयक्षगन्धर्वरक्षःकिन्नरमानुष
167
ॐ कुक्षिस्थयक्षगन्धर्वरक्षःकिन्नरमानुषाय नमः।
Om Kukshisthayakshagandharvarakshahkinnaramanushaya Namah।
यक्ष, गन्धर्व, राक्षस, किन्नर और मनुष्य जिनकी नाड़ियाँ हैं
पृथ्विकटि
168
ॐ पृथ्विकटये नमः।
Om Prithvikataye Namah।
पृथ्वी जिनका कटिभाग अर्थात् कमर है
सृष्टिलिङ्ग
169
ॐ सृष्टिलिङ्गाय नमः।
Om Srishtilingaya Namah।
मैथुनी सृष्टि जिनकी जननेन्द्रिय के स्थान में है
शैलोरु
170
ॐ शैलोरवे नमः।
Om Shailorave Namah।
पर्वत जिनकी जाँघें हैं
दस्रजानुक
171
ॐ दस्रजानुकाय नमः।
Om Dasrajanukaya Namah।
दोनों अश्विनीकुमार जिनके दो घुटने हैं
पातालजङ्घ
172
ॐ पातालजङ्घाय नमः।
Om Patalajanghaya Namah।
सातों पाताल जिनकी पिंडलियों में हैं
मुनिपात्
173
ॐ मुनिपदे नमः।
Om Munipade Namah।
चरणों की सेवा में संलग्न मुनि ही जिनके चरण हैं
कालाङ्गुष्ठ
174
ॐ कालाङ्गुष्ठाय नमः।
Om Kalangushthaya Namah।
यम जिनके पैर का अँगूठा है
त्रयीतनु
175
ॐ त्रयीतनवे नमः।
Om Trayitanave Namah।
तीनों वेद जिनकी शेष देह के रूप में हैं
ज्योतिर्मण्डललाङ्गूल
176
ॐ ज्योतिर्मण्डललाङ्गूलाय नमः।
Om Jyotirmandalalangulaya Namah।
शिशुमार नामक तारों का समूह जिनकी पूँछ है
हृदयालाननिश्चल
177
ॐ हृदयालान-निश्चलाय नमः।
Om Hridayalana-nishchalaya Namah।
जो भक्तों के हृदयरूपी खम्भे में बधकर रहने वाले हैं
हृत्पद्मकर्णिकाशालिवियत्केलिसरोवर
178
ॐ हृत्पद्मकर्णिकाशालिवियत्केलिसरोवराय नमः।
Om Hritpadmakarnikashaliviyatkelisarovaraya Namah।
जो भक्तों के हृदयस्थल में क्रीडा का आनन्द लेने वाले हैं
सद्भक्तध्याननिगड
179
ॐ सद्भक्तध्याननिगडाय नमः।
Om Sadbhaktadhyananigadaya Namah।
जो श्रेष्ठ भक्तों के ध्यान रूपी बन्धन में बँध जाने वाले हैं
पूजावारिनिवारित
180
ॐ पूजावारिनिवारिताय नमः।
Om Pujavarinivaritaya Namah।
जो भक्तों की प्रार्थना से बँधे रहने वाले हैं
प्रतापी
181
ॐ प्रतापिने नमः।
Om Pratapine Namah।
जो अत्यन्त पराक्रमी हैं
कश्यपसुत
182
ॐ कश्यपसुताय नमः।
Om Kashyapasutaya Namah।
जो ऋषि कश्यप के पुत्र हैं
गणप
183
ॐ गणपाय नमः।
Om Ganapaya Namah।
जो होता, अध्वर्यु आदि गणों के रक्षक हैं
विष्टपी
184
ॐ विष्टपिने नमः।
Om Vishtapine Namah।
जो सभी भुवनों के आधार हैं
बली
185
ॐ बलिने नमः।
Om Baline Namah।
जो शक्तिशाली एवं बलिष्ठ हैं
यशस्वी
186
ॐ यशस्विने नमः।
Om Yashasvine Namah।
जो महान एवं कीर्तिमान हैं
धार्मिक
187
ॐ धार्मिकाय नमः।
Om Dharmikaya Namah।
जो धर्म-कर्म को प्रोत्साहित करने वाले हैं
स्वोजस्
188
ॐ स्वोजसे नमः।
Om Svojase Namah।
जो ओजपूर्ण व्यक्तित्व वाले हैं
प्रथम
189
ॐ प्रथमाय नमः।
Om Prathamaya Namah।
जो सभी शुभकार्यों में प्रथमपूज्य हैं
प्रथमेश्वर
190
ॐ प्रथमेश्वराय नमः।
Om Prathameshvaraya Namah।
जो त्रिमूर्ति ब्रह्मा, विष्णु, महेश के स्वामी हैं
चिन्तामणिद्वीपपति
191
ॐ चिन्तामणिद्वीपपतये नमः।
Om Chintamanidvipapataye Namah।
जो चिन्तामणि नामक द्वीप के अधिपति हैं
कल्पद्रुमवनालय
192
ॐ कल्पद्रुमवनालयाय नमः।
Om Kalpadrumavanalayaya Namah।
जो कल्पवृक्षों के वन में निवास करने वाले हैं
रत्नमण्डपमध्यस्थ
193
ॐ रत्नमण्डपमध्यस्थाय नमः।
Om Ratnamandapamadhyasthaya Namah।
जो रत्नों से सुसज्जित मण्डप में विराजमान हैं
रत्नसिंहासनाश्रय
194
ॐ रत्नसिंहासनाश्रयाय नमः।
Om Ratnasimhasanashrayaya Namah।
जो रत्नसिंहासन पर आरूढ़ रहने वाले हैं
तीव्राशिरोद्धृतपद
195
ॐ तीव्राशिरोद्धृतपदाय नमः।
Om Tivrashiroddhritapadaya Namah।
जो तीव्रा नामक पीठ-शक्ति पर चरण रखने वाले हैं
ज्वालिनीमौलिलालित
196
ॐ ज्वालिनीमौलिलालिताय नमः।
Om Jvalinimaulilalitaya Namah।
ज्वालिनी नामक शक्ति जिनके चरणों का स्पर्श करके पूजन करती है
नन्दानन्दितपीठश्री
197
ॐ नन्दानन्दितपीठश्रिये नमः।
Om Nandananditapithashriye Namah।
जो नन्दा नामक शक्ति पर अनुग्रह करने वाले हैं
भोगदाभूषितासन
198
ॐ भोगदाभूषितासनाय नमः।
Om Bhogadabhushitasanaya Namah।
जो भोगदा नामक सिंहासन पर विराजमान हैं
सकामदायिनीपीठ
199
ॐ सकामदायिनीपीठाय नमः।
Om Sakamadayinipithaya Namah।
जो कामदायिनी पीठ पर विराजमान हैं
स्फुरदुग्रासनाश्रय
200
ॐ स्फुरदुग्रासनाश्रयाय नमः।
Om Sphuradugrasanashrayaya Namah।
जो उग्र आसन पर विराजने वाले हैं
तेजोवतीशिरोरत्न
201
ॐ तेजोवतीशिरोरत्नाय नमः।
Om Tejovatishiroratnaya Namah।
जो तेजोवती नामक शक्ति को रत्न के रूप धारण किये हुये हैं
सत्यानित्यावतंसित
202
ॐ सत्यानित्यावतंसिताय नमः।
Om Satyanityavatamsitaya Namah।
सत्या नामक शक्ति जिन्हें नित्य अपने मस्तक का आभूषण बनाये रखती है
सविघ्ननाशिनीपीठ
203
ॐ सविघ्ननाशिनीपीठाय नमः।
Om Savighnanashinipithaya Namah।
जो विघ्ननाशिनी नामक शक्ति पर विराजित हैं
सर्वशक्त्यम्बुजाश्रय
204
ॐ सर्वशक्त्यम्बुजाश्रयाय नमः।
Om Sarvashaktyambujashrayaya Namah।
जो सम्पूर्ण शक्तियों से युक्त कमल के आसन पर विराजमान हैं
लिपिपद्मासनाधार
205
ॐ लिपिपद्मासनाधाराय नमः।
Om Lipipadmasanadharaya Namah।
जो अक्षरों से सुसज्जित कमल पर सुशोभित होने वाले हैं
वह्निधामत्रयाश्रय
206
ॐ वह्निधामत्रयाश्रयाय नमः।
Om Vahnidhamatrayashrayaya Namah।
जो कमल पर बैठे सूर्य, चन्द्र और अग्नि नामक तीनों तेजोमण्डल में विद्यमान हैं
उन्नतप्रपद
207
ॐ उन्नतप्रपदाय नमः।
Om Unnataprapadaya Namah।
जिनके चरण का अग्रभाग कछुए के पीठ के समान ऊँचा है
गूढगुल्फ
208
ॐ गूढगुल्फाय नमः।
Om Gudhagulphaya Namah।
जिनके टखने मांस से छुपे हुये हैं
संवृतपार्ष्णिक
209
ॐ संवृतपार्ष्णिकाय नमः।
Om Samvritaparshnikaya Namah।
जिनके पैरों के तलवे अर्धवृत्ताकार हैं
पीनजङ्घ
210
ॐ पीनजङ्घाय नमः।
Om Pinajanghaya Namah।
जिनके टखने के नीचे का भाग मांसल है
श्लिष्टजानु
211
ॐ श्लिष्टजानवे नमः।
Om Shlishtajanave Namah।
जिनके दोनों घुटने स्पष्ट नहीं दिखायी देते हैं
स्थूलोरु
212
ॐ स्थूलोरवे नमः।
Om Sthulorave Namah।
जो मोटी जङ्घा वाले हैं
प्रोन्नमत्कटि
213
ॐ प्रोन्नमत्कटये नमः।
Om Pronnamatkataye Namah।
जो ऊँचे कटिभाग अर्थात् कमर वाले हैं
निम्ननाभि
214
ॐ निम्ननाभये नमः।
Om Nimnanabhaye Namah।
जो अत्यन्त गहरी नाभि वाले हैं
स्थूलकुक्षि
215
ॐ स्थूलकुक्षये नमः।
Om Sthulakukshaye Namah।
जो विशाल उदर वाले हैं
पीनवक्षा
216
ॐ पीनवक्षसे नमः।
Om Pinavakshase Namah।
जो सुदृढ़ वक्षस्थल वाले हैं
बृहद्भुज
217
ॐ बृहद्भुजाय नमः।
Om Brihadbhujaya Namah।
जो बड़ी भुजाओं वाले हैं
पीनस्कन्ध
218
ॐ पीनस्कन्धाय नमः।
Om Pinaskandhaya Namah।
जो बलिष्ठ कन्धों वाले हैं
कम्बुकण्ठ
219
ॐ कम्बुकण्ठाय नमः।
Om Kambukanthaya Namah।
जो दक्षिणावर्ती शंख के समान गर्दन वाले हैं
लम्बोष्ठ
220
ॐ लम्बोष्ठाय नमः।
Om Lamboshthaya Namah।
जो लटकते हुये ओठों वाले हैं
लम्बनासिक
221
ॐ लम्बनासिकाय नमः।
Om Lambanasikaya Namah।
जो लम्बी नासिका (सूँड) वाले हैं
भग्नवामरद
222
ॐ भग्नवामरदाय नमः।
Om Bhagnavamaradaya Namah।
जिनके बायें दाँत का अग्रभाग टूट हुआ है
तुङ्गसव्यदन्त
223
ॐ तुङ्गसव्यदन्ताय नमः।
Om Tungasavyadantaya Namah।
जिनका दाहिना दाँत ऊँचा है
महाहनु
224
ॐ महाहनवे नमः।
Om Mahahanave Namah।
जिनकी ठोड़ी अत्यधिक विशाल है
ह्रस्वनेत्रत्रय
225
ॐ ह्रस्वनेत्रत्रयाय नमः।
Om Hrasvanetratrayaya Namah।
जो छोटे-छोटे तीन नेत्रों वाले हैं
शूर्पकर्ण
226
ॐ शूर्पकर्णाय नमः।
Om Shurpakarnaya Namah।
जो सूप के समान विशाल कानों वाले हैं
निबिडमस्तक
227
ॐ निबिडमस्तकाय नमः।
Om Nibidamastakaya Namah।
जो कठोर मस्तक वाले हैं
स्तबकाकारकुम्भाग्र
228
ॐ स्तबकाकारकुम्भाग्राय नमः।
Om Stabakakarakumbhagraya Namah।
जिनके मस्तक का अग्रभाग पुष्पों के गुच्छे के समान है
रत्नमौलि
229
ॐ रत्नमौलये नमः।
Om Ratnamaulaye Namah।
जो रत्न जड़ित मुकुट धारण करने वाले हैं
निरङ्कुश
230
ॐ निरङ्कुशाय नमः।
Om Nirankushaya Namah।
जो परम स्वतन्त्र हैं
सर्पहारकटीसूत्र
231
ॐ सर्पहारकटीसूत्राय नमः।
Om Sarpaharakatisutraya Namah।
जो सर्पाकार हार और कटिसूत्र धारण करने वाले हैं
सर्पयज्ञोपवीतवान्
232
ॐ सर्पयज्ञोपवीतवते नमः।
Om Sarpayajnopavitavate Namah।
जो सर्पाकार यज्ञोपवीत धारण करने वाले हैं
सर्पकोटीरकटक
233
ॐ सर्पकोटीरकटकाय नमः।
Om Sarpakotirakatakaya Namah।
जो सर्प को मुकुट व कँगन के रूप में धारण करने वाले हैं
सर्पग्रैवेयकाङ्गद
234
ॐ सर्पग्रैवेयकाङ्गदाय नमः।
Om Sarpagraiveyakangadaya Namah।
जो सर्प को हार एवं बाजूबन्द के रूप में धारण करने वाले हैं
सर्पकक्ष्योदराबन्ध
235
ॐ सर्पकक्ष्योदराबन्धाय नमः।
Om Sarpakakshyodarabandhaya Namah।
जो सर्प को करधनी के रूप में धारण करने वाले हैं
सर्पराजोत्तरीयक
236
ॐ सर्पराजोत्तरीयकाय नमः।
Om Sarparajottariyakaya Namah।
जो नागराज वासुकि को उत्तरीय वस्त्र के रूप में धारण करने वाले हैं
रक्त
237
ॐ रक्ताय नमः।
Om Raktaya Namah।
जो रक्तवर्ण वाले हैं
रक्ताम्बरधर
238
ॐ रक्ताम्बरधराय नमः।
Om Raktambaradharaya Namah।
जो लाल रंग के वस्त्र धारण करने वाले हैं
रक्तमाल्यविभूषण
239
ॐ रक्तमाल्यविभूषणाय नमः।
Om Raktamalyavibhushanaya Namah।
जो लाल रंग की पुष्पों की माला एवं आभूषण धारण करने वाले हैं
रक्तेक्षण
240
ॐ रक्तेक्षणाय नमः।
Om Raktekshanaya Namah।
जो लाल नेत्रों वाले हैं
रक्तकर
241
ॐ रक्तकराय नमः।
Om Raktakaraya Namah।
जो लाल हाथों वाले हैं
रक्तताल्वोष्ठपल्लव
242
ॐ रक्तताल्वोष्ठपल्लवाय नमः।
Om Raktatalvoshthapallavaya Namah।
जो लाल गालों एवं ओठों वाले हैं
श्वेत
243
ॐ श्वेताय नमः।
Om Shvetaya Namah।
जो श्वेतवर्ण वाले हैं
श्वेताम्बरधर
244
ॐ श्वेताम्बरधराय नमः।
Om Shvetambaradharaya Namah।
जो श्वेत वस्त्र धारण करने वाले हैं
श्वेतमाल्यविभूषण
245
ॐ श्वेतमाल्यविभूषणाय नमः।
Om Shvetamalyavibhushanaya Namah।
जो श्वेत माला एवं श्वेत आभूषणों से सुशोभित हैं
श्वेतातपत्ररुचिर
246
ॐ श्वेतातपत्ररुचिराय नमः।
Om Shvetatapatraruchiraya Namah।
जो श्वेत छत्र के नीचे विराजमान हैं
श्वेतचामरवीजित
247
ॐ श्वेतचामरवीजिताय नमः।
Om Shvetachamaravijitaya Namah।
जिनकी श्वेत चँवर डुलाकर सेवा की जाती है
सर्वावयवसम्पूर्णसर्वलक्षणलक्षित
248
ॐ सर्वावयवसम्पूर्णसर्वलक्षणलक्षिताय नमः।
Om Sarvavayavasampurnasarvalakshanalakshitaya Namah।
जो सामुद्रिक शास्त्र के अनुसार शुभ लक्षणों से पूर्ण हैं
सर्वाभरणशोभाढ्य
249
ॐ सर्वाभरणशोभाढ्याय नमः।
Om Sarvabharanashobhadhyaya Namah।
जो सम्पूर्ण आभूषणों की शोभा से सम्पन्न हैं
सर्वशोभासमन्वित
250
ॐ सर्वशोभासमन्विताय नमः।
Om Sarvashobhasamanvitaya Namah।
जो लावण्य नामक सम्पूर्ण अंगकान्ति से शोभायमान हैं
सर्वमङ्गलमाङ्गल्य
251
ॐ सर्वमङ्गलमाङ्गल्याय नमः।
Om Sarvamangalamangalyaya Namah।
जो समस्त मंगलों के लिये मंगलकारी हैं
सर्वकारणकारण
252
ॐ सर्वकारणकारणाय नमः।
Om Sarvakaranakaranaya Namah।
जो समस्त कारणों के कारण हैं
सर्वदैककर
253
ॐ सर्वदैककराय नमः।
Om Sarvadaikakaraya Namah।
जो उदार हस्त वाले हैं
शार्ङ्गी
254
ॐ शार्ङ्गिणे नमः।
Om Sharngine Namah।
जो शार्ङ्गी धनुष धारण करने वाले हैं
बीजापूरी
255
ॐ बीजापूरिणे नमः।
Om Bijapurine Namah।
जो हाथ में अनार धारण करने वाले हैं
गदाधर
256
ॐ गदाधराय नमः।
Om Gadadharaya Namah।
जो गदाधारी हैं
इक्षुचापधर
257
ॐ इक्षुचापधराय नमः।
Om Ikshuchapadharaya Namah।
जो गन्ने का धनुष धारण करने वाले हैं
शूली
258
ॐ शूलिने नमः।
Om Shuline Namah।
जो त्रिशूल धारण करने वाले हैं
चक्रपाणि
259
ॐ चक्रपाणये नमः।
Om Chakrapanaye Namah।
जो हाथ में चक्र धारण करने वाले हैं
सरोजभृत्
260
ॐ सरोजभृते नमः।
Om Sarojabhrite Namah।
जो हाथ में कमल पुष्प धारण करने वाले हैं
पाशी
261
ॐ पाशिने नमः।
Om Pashine Namah।
जो हाथ में पाश धारण करने वाले हैं
धृतोत्पल
262
ॐ धृतोत्पलाय नमः।
Om Dhritotpalaya Namah।
जो हाथ में उत्पल अर्थात् नील कमल पुष्प धारण करने वाले हैं
शालीमञ्जरीभृत्
263
ॐ शालीमञ्जरीभृते नमः।
Om Shalimanjaribhrite Namah।
जो हाथ में धान की बाली धारण करने वाले हैं
स्वदन्तभृत्
264
ॐ स्वदन्तभृते नमः।
Om Svadantabhrite Namah।
जो हाथ में स्वयं का खण्डित दाँत धारण करने वाले हैं
कल्पवल्लीधर
265
ॐ कल्पवल्लीधराय नमः।
Om Kalpavallidharaya Namah।
जो हाथ में कल्पलता रखने वाले हैं
विश्वाभयदैककर
266
ॐ विश्वाभयदैककराय नमः।
Om Vishvabhayadaikakaraya Namah।
जो सम्पूर्ण विश्व में भक्तों का भय नष्ट करने वाले हैं
वशी
267
ॐ वशिने नमः।
Om Vashine Namah।
जो सम्पूर्ण विश्व को वश में रखने वाले हैं
अक्षमालाधर
268
ॐ अक्षमालाधराय नमः।
Om Akshamaladharaya Namah।
जो अक्षमाला धारण करने वाले हैं
ज्ञानमुद्रावान्
269
ॐ ज्ञानमुद्रावते नमः।
Om Jnanamudravate Namah।
जो ज्ञान के सूचक हैं
मुद्गरायुध
270
ॐ मुद्गरायुधाय नमः।
Om Mudgarayudhaya Namah।
जो मुद्गर को शस्त्र के रूप में धारण करने वाले हैं
पूर्णपात्री
271
ॐ पूर्णपात्रिणे नमः।
Om Purnapatrine Namah।
जो अमृत से भरे पात्र को धारण करने वाले हैं
कम्बुधर
272
ॐ कम्बुधराय नमः।
Om Kambudharaya Namah।
जो शंख धारण करने वाले हैं
विधृतालिसमुद्गक
273
ॐ विधृतालिसमुद्गकाय नमः।
Om Vidhritalisamudgakaya Namah।
जो जिनके गालों पर बहता शहद भ्रमरों को आकर्षित कर रहा है
मातुलिङ्गधर
274
ॐ मातुलिङ्गधराय नमः।
Om Matulingadharaya Namah।
जिनके हाथ में मातुलिङ्ग फल अर्थात् बिजौरा नींबू है
चूतकलिकाभृत्
275
ॐ चूतकलिकाभृते नमः।
Om Chutakalikabhrite Namah।
जो आम के पल्लव धारण करने वाले हैं
कुठारवान्
276
ॐ कुठारवते नमः।
Om Kutharavate Namah।
जो कुठार धारण करने वाले हैं
पुष्करस्थस्वर्णघटीपूर्णरत्नाभिवर्षक
277
ॐ पुष्करस्थस्वर्णघटीपूर्णरत्नाभिवर्षकाय नमः।
Om Pushkarasthasvarnaghatipurnaratnabhivarshakaya Namah।
जिनके हाथ में रत्नों के स्वर्ण पात्र हैं
भारतीसुन्दरीनाथ
278
ॐ भारतीसुन्दरीनाथाय नमः।
Om Bharatisundarinathaya Namah।
जो देवी सरस्वती गौरी एवं लक्ष्मी के साथ विराजमान हैं
विनायकरतिप्रिय
279
ॐ विनायकरतिप्रियाय नमः।
Om Vinayakaratipriyaya Namah।
जो अपने गणों के साथ खेलने में रुचि रखने वाले हैं
महालक्ष्मीप्रियतम
280
ॐ महालक्ष्मीप्रियतमाय नमः।
Om Mahalakshmipriyatamaya Namah।
जो महालक्ष्मी के प्रिय हैं
सिद्धलक्ष्मीमनोरम
281
ॐ सिद्धलक्ष्मीमनोरमाय नमः।
Om Siddhalakshmimanoramaya Namah।
जो सिद्धलक्ष्मी को मोहित करने वाले हैं
रमारमेशपूर्वाङ्ग
282
ॐ रमारमेशपूर्वाङ्गाय नमः।
Om Ramarameshapurvangaya Namah।
जिनके सम्मुख श्री लक्ष्मी तथा विष्णु जी विराजमान हैं
दक्षिणोमामहेश्वर
283
ॐ दक्षिणोमामहेश्वराय नमः।
Om Dakshinomamaheshvaraya Namah।
जो देवी उमा और महेश्वर को अपने दक्षिणभाग में स्थापित करने वाले हैं
महीवराहवामाङ्ग
284
ॐ महीवराहवामाङ्गाय नमः।
Om Mahivarahavamangaya Namah।
जो श्री भूमिदेवी एवं वराह देव को अपने बाये भाग या उत्तर दिशा में रखने वाले हैं
रतिकन्दर्पपश्चिम
285
ॐ रतिकन्दर्पपश्चिमाय नमः।
Om Ratikandarpapashchimaya Namah।
जो रति और कामदेव को अपने पीछे या पश्चिम दिशा में रखने वाले हैं
आमोदप्रमोदजनन
286
ॐ आमोदमोदजननाय नमः।
Om Amodamodajananaya Namah।
जो आमोद अर्थात् हर्ष को भी हर्ष देने वाले हैं
सप्रमोदप्रमोदन
287
ॐ सप्रमोदप्रमोदनाय नमः।
Om Sapramodapramodanaya Namah।
जो प्रमोद अर्थात् सुख को भी सुख देने वाले हैं
समेधितसमृद्धिश्री
288
ॐ समेधितसमृद्धिश्रिये नमः।
Om Samedhitasamriddhishriye Namah।
जो देवी समृद्धि को समृद्धि प्रदान करने वाले हैं
ऋद्धिसिद्धिप्रवर्तक
289
ॐ ऋद्धिसिद्धिप्रवर्तकाय नमः।
Om Riddhisiddhipravartakaya Namah।
जो ऋद्धि देवी में स्थित सिद्धि के प्रवर्तक हैं
दत्तसौमुख्यसुमुख
290
ॐ दत्तसौमुख्यसुमुखाय नमः।
Om Dattasaumukhyasumukhaya Namah।
जो सुमुख को सुमुखता प्रदान करने वाले हैं
कान्तिकन्दलिताश्रय
291
ॐ कान्तिकन्दलिताश्रयाय नमः।
Om Kantikandalitashrayaya Namah।
जो कान्ति देवी के आश्रय स्थान को अंकुरित करने वाले हैं
मदनावत्याश्रिताङ्घ्रि
292
ॐ मदनावत्याश्रिताङ्घ्रये नमः।
Om Madanavatyashritanghraye Namah।
जो मदनावती देवी द्वारा पूजे जाने वाले हैं
कृत्तदौर्मुख्यदुर्मुख
293
ॐ कृत्तदौर्मुख्यदुर्मुखाय नमः।
Om Krittadaurmukhyadurmukhaya Namah।
जो दुर्मुख की दुर्मुखता को काट फेंकने वाले हैं
विघ्नसम्पल्लवोपघ्न
294
ॐ विघ्न-सम्पल्लवोपघ्नाय नमः।
Om Vighna-sampallavopaghnaya Namah।
जो विघ्नों के निवारक हैं
सेवोन्निद्रमदद्रव
295
ॐ सेवोन्निद्र-मदद्रवाय नमः।
Om Sevonnidra-madadravaya Namah।
जो देवी मदद्रवा द्वारा पूजे जाने वाले हैं
विघ्नकृन्निघ्नचरण
296
ॐ विघ्नकृन्निघ्नचरणाय नमः।
Om Vighnakrinnighnacharanaya Namah।
विघ्नकृत भक्तिभाव से जिनके चरणों को अपने अधीन करके रखा है
द्राविणीशक्तिसत्कृत
297
ॐ द्राविणीशक्तिसत्कृताय नमः।
Om Dravinishaktisatkritaya Namah।
जो द्राविणी नामक शक्ति द्वारा सम्मानित हैं
तीव्राप्रसन्ननयन
298
ॐ तीव्राप्रसन्ननयनाय नमः।
Om Tivraprasannanayanaya Namah।
जो तीव्रा नामक शक्ति के प्रति अत्यन्त प्रसन्न रहते हैं
ज्वालिनीपालितैकदृक्
299
ॐ ज्वालिनीपालितैकदृशे नमः।
Om Jvalinipalitaikadrishe Namah।
जिनकी मुख्य दृष्टि ज्वालिनी-शक्ति के संरक्षण में संलग्न है
मोहिनीमोहन
300
ॐ मोहिनीमोहनाय नमः।
Om Mohinimohanaya Namah।
जो मोहिनी शक्ति को भी मोहित करने वाले हैं
भोगदायिनीकान्तिमण्डित
301
ॐ भोगदायिनीकान्तिमण्डिताय नमः।
Om Bhogadayinikantimanditaya Namah।
जो भोगदायिनी शक्ति की कान्ति से मण्डित चरणपादुका वाले हैं
कामिनीकान्तवक्त्रश्री
302
ॐ कामिनीकान्तवक्त्रश्रिये नमः।