ॐ साईं राम

तत् त्वम् असि • Love is God • अयम् आत्मा ब्रह्म • Help Ever Hurt Never • ब्रह्मन् • Omnipotent • सर्वं खल्विदं ब्रह्म • Vedas are Breath of God • यद् भावं तद् भवति • Omniscient Love All Serve All • प्रज्ञानम् ब्रह्म • अहम् ब्रह्म अस्मि • God is Love  • Omnipresent

Vedas & Upanishad

Mantra & Hyms

Trending Now

Ganesh ji Sahasranamavali

Ganesh ji Sahasranamavali

गणेश्वर

1

ॐ गणेश्वराय नमः।

Om Ganeshvaraya Namah।

जो सृष्टि के स्वामी हैं

गणक्रीड

2

ॐ गणक्रीडाय नमः।

Om Ganakridaya Namah।

जो गणों के साथ क्रीडा करने वाले हैं

गणनाथ

3

ॐ गणनाथाय नमः।

Om Gananathaya Namah।

जो गणों के नाथ अथवा स्वामी हैं

गणाधिप

4

ॐ गणाधिपाय नमः।

Om Ganadhipaya Namah।

जो आदित्य आदि गणदेवताओं के अधिपति हैं

एकदंष्ट्र

5

ॐ एकदंष्ट्राय नमः।

Om Ekadamshtraya Namah।

जो एक दाँत वाले हैं

वक्रतुण्ड

6

ॐ वक्रतुण्डाय नमः।

Om Vakratundaya Namah।

जो मुड़ी हुयी सूँड वाले हैं

गजवक्त्र

7

ॐ गजवक्त्राय नमः।

Om Gajavaktraya Namah।

जो हाथी के समान मुख वाले हैं

महोदर

8

ॐ महोदराय नमः।

Om Mahodaraya Namah।

जो विशाल उदर वाले हैं

लम्बोदर

9

ॐ लम्बोदराय नमः।

Om Lambodaraya Namah।

जो लम्बे उदर वाले हैं

धूम्रवर्ण

10

ॐ धूम्रवर्णाय नमः।

Om Dhumravarnaya Namah।

जिनकी देह धुएँ के रंग की है

विकट

11

ॐ विकटाय नमः।

Om Vikataya Namah।

जो विशाल देह वाले हैं

विघ्ननाशक

12

ॐ विघ्ननाशकाय नमः।

Om Vighnanashakaya Namah।

जो विघ्नों का नाश करने वाले हैं

सुमुख

13

ॐ सुमुखाय नमः।

Om Sumukhaya Namah।

जो सदैव प्रसन्नचित्त रहने वाले हैं

दुर्मुख

14

ॐ दुर्मुखाय नमः।

Om Durmukhaya Namah।

जो चञ्चल मुख वाले हैं

बुद्ध

15

ॐ बुद्धाय नमः।

Om Buddhaya Namah।

जो ज्ञानवान एवं चतुर हैं

विघ्नराज

16

ॐ विघ्नराजाय नमः।

Om Vighnarajaya Namah।

जो समस्त विघ्नों के स्वामी हैं

गजानन

17

ॐ गजाननाय नमः।

Om Gajananaya Namah।

जिनका शीश हाथी का है

भीम

18

ॐ भीमाय नमः।

Om Bhimaya Namah।

जो विशाल एवं कठोर हैं

प्रमोद

19

ॐ प्रमोदाय नमः।

Om Pramodaya Namah।

जो आनन्ददायक साधन प्रदान करने वाले हैं

आमोद

20

ॐ आमोदाय नमः।

Om Amodaya Namah।

जो सदैव उत्साहित रहने वाले हैं

सुरानन्द

21

ॐ सुरानन्दाय नमः।

Om Suranandaya Namah।

जो शिवगणों को प्रसन्नता प्रदान करने वाले हैं

मदोत्कट

22

ॐ मदोत्कटाय नमः।

Om Madotkataya Namah।

जो निष्कपट एवं मेधावी हैं

हेरम्ब

23

ॐ हेरम्बाय नमः।

Om Herambaya Namah।

जो दुर्बलों की रक्षा करने वाले हैं

शम्बर

24

ॐ शम्बराय नमः।

Om Shambaraya Namah।

जो जल के रूप में निवास करने वाले हैं

शम्भु

25

ॐ शम्भवे नमः।

Om Shambhave Namah।

जो आनन्द प्रदान करने वाले हैं

लम्बकर्ण

26

ॐ लम्बकर्णाय नमः।

Om Lambakarnaya Namah।

जो बड़े कानों वाले हैं

महाबल

27

ॐ महाबलाय नमः।

Om Mahabalaya Namah।

जो अत्यन्त सुदृढ़ एवं साहसी हैं

नन्दन

28

ॐ नन्दनाय नमः।

Om Nandanaya Namah।

जो युवा हैं

अलम्पट

29

ॐ अलम्पटाय नमः।

Om Alampataya Namah।

जो सुन्दर वस्त्र धारण करने वाले हैं

अभीरु

30

ॐ अभीरवे नमः।

Om Abhirave Namah।

जो निर्भीक हैं

मेघनाद

31

ॐ मेघनादाय नमः।

Om Meghanadaya Namah।

जो मेघों के समान गर्जना करने वाले हैं

गणञ्जय

32

ॐ गणञ्जयाय नमः।

Om Gananjayaya Namah।

जो दुष्टों पर विजय पाने वाले हैं

विनायक

33

ॐ विनायकाय नमः।

Om Vinayakaya Namah।

जो सर्वोच्च एवं सर्वश्रेष्ठ हैं

विरूपाक्ष

34

ॐ विरूपाक्षाय नमः।

Om Virupakshaya Namah।

जो सूर्य, चन्द्र तथा अग्नि को नेत्रों के रूप में धारण करने वाले हैं

धीरशूर

35

ॐ धीरशूराय नमः।

Om Dhirashuraya Namah।

जो अत्यन्त शूरवीर हैं

वरप्रद

36

ॐ वरप्रदाय नमः।

Om Varapradaya Namah।

जो वर प्रदान करने वाले हैं

महागणपति

37

ॐ महागणपतये नमः।

Om Mahaganapataye Namah।

जो सर्वशक्तिमान हैं

बुद्धिप्रिय

38

ॐ बुद्धिप्रियाय नमः।

Om Buddhipriyaya Namah।

जो ज्ञान के प्रशंसक हैं

क्षिप्रप्रसादन

39

ॐ क्षिप्रप्रसादनाय नमः।

Om Kshipraprasadanaya Namah।

जो शीघ्र वर प्रदान करने वाले हैं

रुद्रप्रिय

40

ॐ रुद्रप्रियाय नमः।

Om Rudrapriyaya Namah।

जो रुद्र मन्त्र के प्रशंसक हैं

गणाध्यक्ष

41

ॐ गणाध्यक्षाय नमः।

Om Ganadhyakshaya Namah।

जो छत्तीस सिद्धान्तों की रक्षा करने वाले हैं

उमापुत्र

42

ॐ उमापुत्राय नमः।

Om Umaputraya Namah।

जो देवी उमा के पुत्र हैं

अघनाशन

43

ॐ अघनाशनाय नमः।

Om Aghanashanaya Namah।

जो पापों का नाश करने वाले हैं

कुमारगुरु

44

ॐ कुमारगुरवे नमः।

Om Kumaragurave Namah।

जो भगवान कार्तिकेय के गुरु हैं

ईशानपुत्र

45

ॐ ईशानपुत्राय नमः।

Om Ishanaputraya Namah।

जो भगवान शिव के पुत्र हैं

मूषकवाहन

46

ॐ मूषकवाहनाय नमः।

Om Mushakavahanaya Namah।

जो मूषक को अपने वाहन के रूप में रखने वाले हैं

सिद्धिप्रिय

47

ॐ सिद्धिप्रियाय नमः।

Om Siddhipriyaya Namah।

जो सिद्धि प्रदान करने वाले हैं

सिद्धिपति

48

ॐ सिद्धिपतये नमः।

Om Siddhipataye Namah।

जो समस्त सिद्धियों के स्वामी हैं

सिद्धि

49

ॐ सिद्धये नमः।

Om Siddhaye Namah।

जो स्वयं सिद्धि स्वरूप हैं

सिद्धिविनायक

50

ॐ सिद्धिविनायकाय नमः।

Om Siddhivinayakaya Namah।

जो सफलता प्रदान करने वाले हैं

अविघ्न

51

ॐ अविघ्नाय नमः।

Om Avighnaya Namah।

जो अज्ञान को नष्ट करने वाले हैं

तुम्बरु

52

ॐ तुम्बुरवे नमः।

Om Tumburave Namah।

जो तुम्बुरु नामक वाद्ययन्त्र से प्रसन्न होने वाले हैं

सिंहवाहन

53

ॐ सिंहवाहनाय नमः।

Om Simhavahanaya Namah।

जो सिंह के वाहन पर आरूढ़ रहने वाले हैं

मोहिनीप्रिय

54

ॐ मोहिनीप्रियाय नमः।

Om Mohinipriyaya Namah।

जो मोहिनी के प्रिय हैं

कटङ्कट

55

ॐ कटङ्कटाय नमः।

Om Katankataya Namah।

जो अज्ञान का नाश करने वाले हैं

राजपुत्र

56

ॐ राजपुत्राय नमः।

Om Rajaputraya Namah।

जो राजा वरेण्य के पुत्र हैं

शालक

57

ॐ शालकाय नमः।

Om Shalakaya Namah।

जो शान्त एवं संयमित रहने वाले हैं

सम्मित

58

ॐ सम्मिताय नमः।

Om Sammitaya Namah।

जो आकार प्रकार में समान एवं अनुरूप हैं

अमित

59

ॐ अमिताय नमः।

Om Amitaya Namah।

जो असीमित हैं

कूष्माण्डसामसम्भूति

60

ॐ कूष्माण्डसामसम्भूतये नमः।

Om Kushmandasamasambhutaye Namah।

जो वेदों को अपनी सम्पत्ति मानने वाले हैं

दुर्जय

61

ॐ दुर्जयाय नमः।

Om Durjayaya Namah।

जो अपराजेय हैं

धूर्जय

62

ॐ धूर्जयाय नमः।

Om Dhurjayaya Namah।

जो दुर्जनों को जीतने वाले हैं

जय

63

ॐ जयाय नमः।

Om Jayaya Namah।

जो विजयी हैं

भूपति

64

ॐ भूपतये नमः।

Om Bhupataye Namah।

जो देवों के देव हैं

भुवनपति

65

ॐ भुवनपतये नमः।

Om Bhuvanapataye Namah।

जो संसार के स्वामी हैं

भूतानां पति

66

ॐ भूतानां पतये नमः।

Om Bhutanam Pataye Namah।

जो पञ्च तत्वों के अधिपति हैं

अव्यय

67

ॐ अव्ययाय नमः।

Om Avyayaya Namah।

जो अमर हैं

विश्वकर्ता

68

ॐ विश्वकर्त्रे नमः।

Om Vishvakartre Namah।

जो सृष्टि के निर्माता हैं

विश्वमुख

69

ॐ विश्वमुखाय नमः।

Om Vishvamukhaya Namah।

जो मुख के रूप में सृष्टि धारण किये हुये हैं

विश्वरूप

70

ॐ विश्वरूपाय नमः।

Om Vishvarupaya Namah।

जो सम्पूर्ण सृष्टि के रूप में हैं

निधि

71

ॐ निधये नमः।

Om Nidhaye Namah।

जो नौ निधियाँ प्रदान करने वाले हैं

घृणि

72

ॐ घृणये नमः।

Om Ghrinaye Namah।

जो सूर्य के रूप में प्रतिष्ठित हैं

कवि

73

ॐ कवये नमः।

Om Kavaye Namah।

जो कवि हैं

कवीनामृषभ

74

ॐ कवीनामृषभाय नमः।

Om Kavinamrishabhaya Namah।

जो कवियों में सर्वश्रेष्ठ कवि हैं

ब्रह्मण्य

75

ॐ ब्रह्मण्याय नमः।

Om Brahmanyaya Namah।

जो ब्रह्मा के रक्षक हैं

ब्रह्मणस्पति

76

ॐ ब्रह्मणस्पतये नमः।

Om Brahmanaspataye Namah।

जो वाणी के स्वामी हैं

ज्येष्ठराज

77

ॐ ज्येष्ठराजाय नमः।

Om Jyeshtharajaya Namah।

जो सामवेद के अनुसार सबसे बड़े हैं

निधिपति

78

ॐ निधिपतये नमः।

Om Nidhipataye Namah।

जो निधियों के अभिरक्षक हैं

निधिप्रियपतिप्रिय

79

ॐ निधिप्रियपतिप्रियाय नमः।

Om Nidhipriyapatipriyaya Namah।

कुबेर भी जिनकी पूजा करते हैं

हिरण्मयपुरान्तःस्थ

80

ॐ हिरण्मयपुरान्तःस्थाय नमः।

Om Hiranmayapurantahsthaya Namah।

जो गहरे विचारों में मग्न रहने वाले हैं

सूर्यमण्डलमध्यग

81

ॐ सूर्यमण्डलमध्यगाय नमः।

Om Suryamandalamadhyagaya Namah।

जो सूर्यमण्डल में निवास करने वाले हैं

कराहतिविध्वस्तसिन्धुसलिल

82

ॐ कराहतिविध्वस्तसिन्धुसलिलाय नमः।

Om Karahatividhvastasindhusalilaya Namah।

जो अपनी सूँड से समुद्र सूखा देने वाले हैं

पूषदन्तभित्

83

ॐ पूषदन्तभिदे नमः।

Om Pushadantabhide Namah।

जो पूषा का दाँत खण्डित करने वाले हैं

उमाङ्ककेलिकुतुकी

84

ॐ उमाङ्ककेलिकुतुकिने नमः।

Om Umankakelikutukine Namah।

जो माता उमा की गोद में हर्षित होने वाले हैं

मुक्तिद

85

ॐ मुक्तिदाय नमः।

Om Muktidaya Namah।

जो मुक्ति प्रदान करने वाले हैं

कुलपालन

86

ॐ कुलपालनाय नमः।

Om Kulapalanaya Namah।

जो कुल का पालन/रक्षा करने वाले हैं

किरीटी

87

ॐ किरीटिने नमः।

Om Kiritine Namah।

जो सुन्दर मुकुट धारण करने वाले हैं

कुण्डली

88

ॐ कुण्डलिने नमः।

Om Kundaline Namah।

जो कुण्डल धारण करने वाले हैं

हारी

89

ॐ हारिणे नमः।

Om Harine Namah।

जो मोतियों का हार धारण किये हुये हैं

वनमाली

90

ॐ वनमालिने नमः।

Om Vanamaline Namah।

जो सुन्दर पुष्पों के हार से सुशोभित हैं

मनोमय

91

ॐ मनोमयाय नमः।

Om Manomayaya Namah।

जो अपने मन की करने वाले हैं

वैमुख्यहतदैत्यश्री

92

ॐ वैमुख्यहतदैत्यश्रिये नमः।

Om Vaimukhyahatadaityashriye Namah।

जो अश्रद्धावान का वैभव हरने वाले हैं

पादाहतिजितक्षिति

93

ॐ पादाहतिजितक्षितये नमः।

Om Padahatijitakshitaye Namah।

जो अपने चरणों से पृथ्वी का अहङ्कार नष्ट करने वाले हैं

सद्योजातस्वर्णमुञ्जमेखली

94

ॐ सद्योजातस्वर्णमुञ्जमेखलिने नमः।

Om Sadyojatasvarnamunjamekhaline Namah।

जो कमर में कुशा घास की मेखला धारण करने वाले हैं

दुर्निमित्तहृत्

95

ॐ दुर्निमित्तहृते नमः।

Om Durnimittahrite Namah।

जो अशुभ शकुनों का नाश करने वाले हैं

दुःस्वप्नहृत्

96

ॐ दुःस्वप्नहृते नमः।

Om Duhsvapnahrite Namah।

जो दुःस्वप्न का नाश करने वाले हैं

प्रसहन

97

ॐ प्रसहनाय नमः।

Om Prasahanaya Namah।

जो दोषों को सहन करने वाले हैं

गुणी

98

ॐ गुणिने नमः।

Om Gunine Namah।

जो समस्त गुणों के स्वामी हैं

नादप्रतिष्ठित

99

ॐ नादप्रतिष्ठिताय नमः।

Om Nadapratishthitaya Namah।

जो सङ्गीत में विद्यमान रहने वाले हैं

सुरूप

100

ॐ सुरूपाय नमः।

Om Surupaya Namah।

जो सुन्दर रूप वाले हैं

सर्वनेत्राधिवास

101

ॐ सर्वनेत्राधिवासाय नमः।

Om Sarvanetradhivasaya Namah।

जो सभी के नेत्रों में विद्यमान रहने वाले हैं

वीरासनाश्रय

102

ॐ वीरासनाश्रयाय नमः।

Om Virasanashrayaya Namah।

जो सुदृढ़ता से डटे रहने वाले हैं

पीताम्बर

103

ॐ पीताम्बराय नमः।

Om Pitambaraya Namah।

जो पीत वस्त्र धारण करने वाले हैं

खण्डरद

104

ॐ खण्डरदाय नमः।

Om Khandaradaya Namah।

जिनका एक दाँत खण्डित है

खण्डेन्दुकृतशेखर

105

ॐ खण्डेन्दुकृतशेखराय नमः।

Om Khandendukritashekharaya Namah।

जिनके घुँघराले बालों में अर्धचन्द्र सुशोभित है

चित्राङ्कश्यामदशन

106

ॐ चित्राङ्कश्यामदशनाय नमः।

Om Chitrankashyamadashanaya Namah।

जो विचित्र रंग-बिरंगे दाँत वाले हैं

भालचन्द्र

107

ॐ भालचन्द्राय नमः।

Om Bhalachandraya Namah।

जिनके मस्तक पर चन्द्रमा सुशोभित है

चतुर्भुज

108

ॐ चतुर्भुजाय नमः।

Om Chaturbhujaya Namah।

जो चार भुजाधारी हैं

योगाधिप

109

ॐ योगाधिपाय नमः।

Om Yogadhipaya Namah।

जो योग के अधिष्ठाता हैं

तारकस्थ

110

ॐ तारकस्थाय नमः।

Om Tarakasthaya Namah।

जो तारकमन्त्र में निवास करने वाले हैं

पुरुष

111

ॐ पुरुषाय नमः।

Om Purushaya Namah।

जो पुरुष हैं

गजकर्णक

112

ॐ गजकर्णकाय नमः।

Om Gajakarnakaya Namah।

जो हाथी के कान वाले हैं

गणाधिराज

113

ॐ गणाधिराजाय नमः।

Om Ganadhirajaya Namah।

जो गणों के राजा हैं

विजयस्थिर

114

ॐ विजयस्थिराय नमः।

Om Vijayasthiraya Namah।

जो सदैव विजय हेतु आतुर हैं

गजपतिर्ध्वजी

115

ॐ गजपतिर्ध्वजिने नमः।

Om Gajapatirdhvajine Namah।

जो हाथी के प्रतीक वाला ध्वज लिये हुए हैं

देवदेव

116

ॐ देवदेवाय नमः।

Om Devadevaya Namah।

जो देवताओं के भी देवता हैं

स्मरप्राणदीपक

117

ॐ स्मरप्राणदीपकाय नमः।

Om Smarapranadipakaya Namah।

जो मन्मथ को पुनर्जीवित करने वाले हैं

वायुकीलक

118

ॐ वायुकीलकाय नमः।

Om Vayukilakaya Namah।

जो जीवन शक्ति के रक्षक हैं

विपश्चिद्वरद

119

ॐ विपश्चिद्वरदाय नमः।

Om Vipashchidvaradaya Namah।

जो राजा विपश्चित् को वरदान देने वाले हैं

नादोन्नादभिन्नबलाहक

120

ॐ नादोन्नादभिन्नबलाहकाय नमः।

Om Nadonnadabhinnabalahakaya Namah।

जो सूँड से मेघों की दिशा बदल देने वाले हैं

वराहरदन

121

ॐ वराहरदनाय नमः।

Om Varaharadanaya Namah।

जो वाराह के दाँत से अधिक सुन्दर दाँत वाले हैं

मृत्युञ्जय

122

ॐ मृत्युञ्जयाय नमः।

Om Mrityunjayaya Namah।

जो मृत्यु पर विजय पाने वाले हैं

व्याघ्राजिनाम्बर

123

ॐ व्याघ्राजिनाम्बराय नमः।

Om Vyaghrajinambaraya Namah।

जो बाघम्बर धारण करने वाले हैं

इच्छाशक्तिधर

124

ॐ इच्छाशक्तिधराय नमः।

Om Ichchhashaktidharaya Namah।

जो आत्म नियन्त्रण में रहने वाले हैं

देवत्राता

125

ॐ देवत्रात्रे नमः।

Om Devatratre Namah।

जो देवों की रक्षा करने वाले हैं

दैत्यविमर्दन

126

ॐ दैत्यविमर्दनाय नमः।

Om Daityavimardanaya Namah।

जो दैत्यों का संहार करने वाले हैं

शम्भुवक्त्रोद्भव

127

ॐ शम्भुवक्त्रोद्भवाय नमः।

Om Shambhuvaktrodbhavaya Namah।

जो शिव के मुख से व्यक्त होने वाले हैं

शम्भुकोपहा

128

ॐ शम्भुकोपघ्ने नमः।

Om Shambhukopaghne Namah।

जो शिव जी का क्रोध शान्त करने वाले हैं

शम्भुहास्यभू

129

ॐ शम्भुहास्यभुवे नमः।

Om Shambhuhasyabhuve Namah।

जो शिव जी की महिमा का गुणगान करने वाले हैं

शम्भुतेजस्

130

ॐ शम्भुतेजसे नमः।

Om Shambhutejase Namah।

जो शिव के समान तेज वाले हैं

शिवाशोकहारी

131

ॐ शिवाशोकहारिणे नमः।

Om Shivashokaharine Namah।

जो माता पार्वती (शिवा) के शोक को हरने वाले हैं

गौरीसुखावह

132

ॐ गौरीसुखावहाय नमः।

Om Gaurisukhavahaya Namah।

जो माता गौरी को प्रसन्न रखने वाले हैं

उमाङ्गमलज

133

ॐ उमाङ्गमलजाय नमः।

Om Umangamalajaya Namah।

जो देवी उमा की गोद में खेलने वाले हैं

गौरीतेजोभू

134

ॐ गौरीतेजोभुवे नमः।

Om Gauritejobhuve Namah।

जो माता पार्वती के तेज से उत्पन्न हैं

स्वर्धुनीभव

135

ॐ स्वर्धुनीभवाय नमः।

Om Svardhunibhavaya Namah।

जो गङ्गा के उद्भव का कारण हैं

यज्ञकाय

136

ॐ यज्ञकायाय नमः।

Om Yajnakayaya Namah।

जो स्वयं यज्ञ स्वरूप हैं

महानाद

137

ॐ महानादाय नमः।

Om Mahanadaya Namah।

जो अत्यन्त तेज ध्वनि उत्पन्न करने वाले हैं

गिरिवर्ष्मा

138

ॐ गिरिवर्ष्मणे नमः।

Om Girivarshmane Namah।

जो पर्वतों के समान देह वाले हैं

शुभानन

139

ॐ शुभाननाय नमः।

Om Shubhananaya Namah।

जो मंगलमयी मुखाकृति वाले हैं

सर्वात्मा

140

ॐ सर्वात्मने नमः।

Om Sarvatmane Namah।

जो समस्त सृष्टि में विद्यमान रहने वाले हैं

सर्वदेवात्मा

141

ॐ सर्वदेवात्मने नमः।

Om Sarvadevatmane Namah।

जो समस्त देवों में उपस्थित रहने वाले हैं

ब्रह्ममूर्धा

142

ॐ ब्रह्ममूर्ध्ने नमः।

Om Brahmamurdhne Namah।

जो ब्रह्मा के मुख वाले हैं

ककुप्श्रुति

143

ॐ ककुप्श्रुतये नमः।

Om Kakupshrutaye Namah।

जो दिशाओं को कान के रूप में धारण करने वाले हैं

ब्रह्माण्डकुम्भ

144

ॐ ब्रह्माण्डकुम्भाय नमः।

Om Brahmandakumbhaya Namah।

जो सृष्टि को अपने मस्तिष्क के भाग में रखने वाले हैं

चिद्व्योमभाल

145

ॐ चिद्व्योमभालाय नमः।

Om Chidvyomabhalaya Namah।

जो अन्तरिक्ष के समान मस्तक वाले हैं

सत्यशिरोरुह

146

ॐ सत्यशिरोरुहाय नमः।

Om Satyashiroruhaya Namah।

जो सत्य को केश के रूप में धारण करने वाले हैं

जगज्जन्मलयोन्मेषनिमेष

147

ॐ जगज्जन्मलयोन्मेषनिमेषाय नमः।

Om Jagajjanmalayonmeshanimeshaya Namah।

जो क्षणभर में सृष्टि का सृजन एवं संहार करने वाले हैं

अग्न्यर्कसोमदृक्

148

ॐ अग्न्यर्कसोमदृशे नमः।

Om Agnyarkasomadrishe Namah।

जो सूर्य, चन्द्र एवं अग्नि को नेत्रों के रूप में धारण करने वाले हैं

गिरीन्द्रैकरद

149

ॐ गिरीन्द्रैकरदाय नमः।

Om Girindraikaradaya Namah।

जो मेरु पर्वत को अपने दाँत के रूप में धारण किये हुये हैं

धर्माधर्मोष्ठ

150

ॐ धर्माधर्मोष्ठाय नमः।

Om Dharmadharmoshthaya Namah।

धर्म और अधर्म जिनके दोनों ओष्ठ हैं

सामबृंहित

151

ॐ सामबृंहिताय नमः।

Om Samabrimhitaya Namah।

सामवेद जिनकी वाणी है

ग्रहर्क्षदशन

152

ॐ ग्रहर्क्षदशनाय नमः।

Om Graharkshadashanaya Namah।

जो सूर्य आदि ग्रहों को अपने दाँतों के रूप में धारण करने वाले हैं

वाणीजिह्व

153

ॐ वाणीजिह्वाय नमः।

Om Vanijihvaya Namah।

जो वाणी को जिह्वा के रूप में धारण करने वाले हैं

वासवनासिक

154

ॐ वासवनासिकाय नमः।

Om Vasavanasikaya Namah।

जो इन्द्र को नासिका के रूप में धारण करने वाले हैं

कुलाचलांस

155

ॐ कुलाचलांसाय नमः।

Om Kulachalamsaya Namah।

कुल पर्वत जिनके कन्धो के रूप में स्थित हैं

सोमार्कघण्ट

156

ॐ सोमार्कघण्टाय नमः।

Om Somarkaghantaya Namah।

जो चन्द्र रूपी गर्दन वाले हैं

रुद्रशिरोधर

157

ॐ रुद्रशिरोधराय नमः।

Om Rudrashirodharaya Namah।

जो सिर पर रुद्र को धारण किये हुये हैं

नदीनदभुज

158

ॐ नदीनदभुजाय नमः।

Om Nadinadabhujaya Namah।

गङ्गा आदि नदियाँ और शोणभद्र आदि नद जिनकी भुजायें हैं

सर्पाङ्गुलीक

159

ॐ सर्पाङ्गुलीकाय नमः।

Om Sarpangulikaya Namah।

शेष आदि नाग जिनकी अँगुलियों में हैं

तारकानख

160

ॐ तारकानखाय नमः।

Om Tarakanakhaya Namah।

जो ध्रुव आदि तारों को नख के रूप में धारण करने वाले हैं

भ्रूमध्यसंस्थितकर

161

ॐ भ्रूमध्यसंस्थितकराय नमः।

Om Bhrumadhyasamsthitakaraya Namah।

जो भौंहों के मध्यभाग में स्थित शुण्डदण्ड वाले हैं

ब्रह्मविद्यामदोत्कट

162

ॐ ब्रह्मविद्यामदोत्कटाय नमः।

Om Brahmavidyamadotkataya Namah।

जो प्रचुर बुद्धि वाले हैं

व्योमनाभ

163

ॐ व्योमनाभये नमः।

Om Vyomanabhaye Namah।

जो आकाश रूपी नाभि वाले हैं

श्रीहृदय

164

ॐ श्रीहृदयाय नमः।

Om Shrihridayaya Namah।

जिनका हृदय ऋग्वेद, सामवेद और यजुर्वेद में संलग्न है

मेरुपृष्ठ

165

ॐ मेरुपृष्ठाय नमः।

Om Meruprishthaya Namah।

जो सुमेरु पर्वत रूपी पृष्ठभाग वाले हैं

अर्णवोदर

166

ॐ अर्णवोदराय नमः।

Om Arnavodaraya Namah।

सारे समुद्र जिनके उदर के जल हैं

कुक्षिस्थयक्षगन्धर्वरक्षःकिन्नरमानुष

167

ॐ कुक्षिस्थयक्षगन्धर्वरक्षःकिन्नरमानुषाय नमः।

Om Kukshisthayakshagandharvarakshahkinnaramanushaya Namah।

यक्ष, गन्धर्व, राक्षस, किन्नर और मनुष्य जिनकी नाड़ियाँ हैं

पृथ्विकटि

168

ॐ पृथ्विकटये नमः।

Om Prithvikataye Namah।

पृथ्वी जिनका कटिभाग अर्थात् कमर है

सृष्टिलिङ्ग

169

ॐ सृष्टिलिङ्गाय नमः।

Om Srishtilingaya Namah।

मैथुनी सृष्टि जिनकी जननेन्द्रिय के स्थान में है

शैलोरु

170

ॐ शैलोरवे नमः।

Om Shailorave Namah।

पर्वत जिनकी जाँघें हैं

दस्रजानुक

171

ॐ दस्रजानुकाय नमः।

Om Dasrajanukaya Namah।

दोनों अश्विनीकुमार जिनके दो घुटने हैं

पातालजङ्घ

172

ॐ पातालजङ्घाय नमः।

Om Patalajanghaya Namah।

सातों पाताल जिनकी पिंडलियों में हैं

मुनिपात्

173

ॐ मुनिपदे नमः।

Om Munipade Namah।

चरणों की सेवा में संलग्न मुनि ही जिनके चरण हैं

कालाङ्गुष्ठ

174

ॐ कालाङ्गुष्ठाय नमः।

Om Kalangushthaya Namah।

यम जिनके पैर का अँगूठा है

त्रयीतनु

175

ॐ त्रयीतनवे नमः।

Om Trayitanave Namah।

तीनों वेद जिनकी शेष देह के रूप में हैं

ज्योतिर्मण्डललाङ्गूल

176

ॐ ज्योतिर्मण्डललाङ्गूलाय नमः।

Om Jyotirmandalalangulaya Namah।

शिशुमार नामक तारों का समूह जिनकी पूँछ है

हृदयालाननिश्चल

177

ॐ हृदयालान-निश्चलाय नमः।

Om Hridayalana-nishchalaya Namah।

जो भक्तों के हृदयरूपी खम्भे में बधकर रहने वाले हैं

हृत्पद्मकर्णिकाशालिवियत्केलिसरोवर

178

ॐ हृत्पद्मकर्णिकाशालिवियत्केलिसरोवराय नमः।

Om Hritpadmakarnikashaliviyatkelisarovaraya Namah।

जो भक्तों के हृदयस्थल में क्रीडा का आनन्द लेने वाले हैं

सद्भक्तध्याननिगड

179

ॐ सद्भक्तध्याननिगडाय नमः।

Om Sadbhaktadhyananigadaya Namah।

जो श्रेष्ठ भक्तों के ध्यान रूपी बन्धन में बँध जाने वाले हैं

पूजावारिनिवारित

180

ॐ पूजावारिनिवारिताय नमः।

Om Pujavarinivaritaya Namah।

जो भक्तों की प्रार्थना से बँधे रहने वाले हैं

प्रतापी

181

ॐ प्रतापिने नमः।

Om Pratapine Namah।

जो अत्यन्त पराक्रमी हैं

कश्यपसुत

182

ॐ कश्यपसुताय नमः।

Om Kashyapasutaya Namah।

जो ऋषि कश्यप के पुत्र हैं

गणप

183

ॐ गणपाय नमः।

Om Ganapaya Namah।

जो होता, अध्वर्यु आदि गणों के रक्षक हैं

विष्टपी

184

ॐ विष्टपिने नमः।

Om Vishtapine Namah।

जो सभी भुवनों के आधार हैं

बली

185

ॐ बलिने नमः।

Om Baline Namah।

जो शक्तिशाली एवं बलिष्ठ हैं

यशस्वी

186

ॐ यशस्विने नमः।

Om Yashasvine Namah।

जो महान एवं कीर्तिमान हैं

धार्मिक

187

ॐ धार्मिकाय नमः।

Om Dharmikaya Namah।

जो धर्म-कर्म को प्रोत्साहित करने वाले हैं

स्वोजस्

188

ॐ स्वोजसे नमः।

Om Svojase Namah।

जो ओजपूर्ण व्यक्तित्व वाले हैं

प्रथम

189

ॐ प्रथमाय नमः।

Om Prathamaya Namah।

जो सभी शुभकार्यों में प्रथमपूज्य हैं

प्रथमेश्वर

190

ॐ प्रथमेश्वराय नमः।

Om Prathameshvaraya Namah।

जो त्रिमूर्ति ब्रह्मा, विष्णु, महेश के स्वामी हैं

चिन्तामणिद्वीपपति

191

ॐ चिन्तामणिद्वीपपतये नमः।

Om Chintamanidvipapataye Namah।

जो चिन्तामणि नामक द्वीप के अधिपति हैं

कल्पद्रुमवनालय

192

ॐ कल्पद्रुमवनालयाय नमः।

Om Kalpadrumavanalayaya Namah।

जो कल्पवृक्षों के वन में निवास करने वाले हैं

रत्नमण्डपमध्यस्थ

193

ॐ रत्नमण्डपमध्यस्थाय नमः।

Om Ratnamandapamadhyasthaya Namah।

जो रत्नों से सुसज्जित मण्डप में विराजमान हैं

रत्नसिंहासनाश्रय

194

ॐ रत्नसिंहासनाश्रयाय नमः।

Om Ratnasimhasanashrayaya Namah।

जो रत्नसिंहासन पर आरूढ़ रहने वाले हैं

तीव्राशिरोद्धृतपद

195

ॐ तीव्राशिरोद्धृतपदाय नमः।

Om Tivrashiroddhritapadaya Namah।

जो तीव्रा नामक पीठ-शक्ति पर चरण रखने वाले हैं

ज्वालिनीमौलिलालित

196

ॐ ज्वालिनीमौलिलालिताय नमः।

Om Jvalinimaulilalitaya Namah।

ज्वालिनी नामक शक्ति जिनके चरणों का स्पर्श करके पूजन करती है

नन्दानन्दितपीठश्री

197

ॐ नन्दानन्दितपीठश्रिये नमः।

Om Nandananditapithashriye Namah।

जो नन्दा नामक शक्ति पर अनुग्रह करने वाले हैं

भोगदाभूषितासन

198

ॐ भोगदाभूषितासनाय नमः।

Om Bhogadabhushitasanaya Namah।

जो भोगदा नामक सिंहासन पर विराजमान हैं

सकामदायिनीपीठ

199

ॐ सकामदायिनीपीठाय नमः।

Om Sakamadayinipithaya Namah।

जो कामदायिनी पीठ पर विराजमान हैं

स्फुरदुग्रासनाश्रय

200

ॐ स्फुरदुग्रासनाश्रयाय नमः।

Om Sphuradugrasanashrayaya Namah।

जो उग्र आसन पर विराजने वाले हैं

तेजोवतीशिरोरत्न

201

ॐ तेजोवतीशिरोरत्नाय नमः।

Om Tejovatishiroratnaya Namah।

जो तेजोवती नामक शक्ति को रत्न के रूप धारण किये हुये हैं

सत्यानित्यावतंसित

202

ॐ सत्यानित्यावतंसिताय नमः।

Om Satyanityavatamsitaya Namah।

सत्या नामक शक्ति जिन्हें नित्य अपने मस्तक का आभूषण बनाये रखती है

सविघ्ननाशिनीपीठ

203

ॐ सविघ्ननाशिनीपीठाय नमः।

Om Savighnanashinipithaya Namah।

जो विघ्ननाशिनी नामक शक्ति पर विराजित हैं

सर्वशक्त्यम्बुजाश्रय

204

ॐ सर्वशक्त्यम्बुजाश्रयाय नमः।

Om Sarvashaktyambujashrayaya Namah।

जो सम्पूर्ण शक्तियों से युक्त कमल के आसन पर विराजमान हैं

लिपिपद्मासनाधार

205

ॐ लिपिपद्मासनाधाराय नमः।

Om Lipipadmasanadharaya Namah।

जो अक्षरों से सुसज्जित कमल पर सुशोभित होने वाले हैं

वह्निधामत्रयाश्रय

206

ॐ वह्निधामत्रयाश्रयाय नमः।

Om Vahnidhamatrayashrayaya Namah।

जो कमल पर बैठे सूर्य, चन्द्र और अग्नि नामक तीनों तेजोमण्डल में विद्यमान हैं

उन्नतप्रपद

207

ॐ उन्नतप्रपदाय नमः।

Om Unnataprapadaya Namah।

जिनके चरण का अग्रभाग कछुए के पीठ के समान ऊँचा है

गूढगुल्फ

208

ॐ गूढगुल्फाय नमः।

Om Gudhagulphaya Namah।

जिनके टखने मांस से छुपे हुये हैं

संवृतपार्ष्णिक

209

ॐ संवृतपार्ष्णिकाय नमः।

Om Samvritaparshnikaya Namah।

जिनके पैरों के तलवे अर्धवृत्ताकार हैं

पीनजङ्घ

210

ॐ पीनजङ्घाय नमः।

Om Pinajanghaya Namah।

जिनके टखने के नीचे का भाग मांसल है

श्लिष्टजानु

211

ॐ श्लिष्टजानवे नमः।

Om Shlishtajanave Namah।

जिनके दोनों घुटने स्पष्ट नहीं दिखायी देते हैं

स्थूलोरु

212

ॐ स्थूलोरवे नमः।

Om Sthulorave Namah।

जो मोटी जङ्घा वाले हैं

प्रोन्नमत्कटि

213

ॐ प्रोन्नमत्कटये नमः।

Om Pronnamatkataye Namah।

जो ऊँचे कटिभाग अर्थात् कमर वाले हैं

निम्ननाभि

214

ॐ निम्ननाभये नमः।

Om Nimnanabhaye Namah।

जो अत्यन्त गहरी नाभि वाले हैं

स्थूलकुक्षि

215

ॐ स्थूलकुक्षये नमः।

Om Sthulakukshaye Namah।

जो विशाल उदर वाले हैं

पीनवक्षा

216

ॐ पीनवक्षसे नमः।

Om Pinavakshase Namah।

जो सुदृढ़ वक्षस्थल वाले हैं

बृहद्भुज

217

ॐ बृहद्भुजाय नमः।

Om Brihadbhujaya Namah।

जो बड़ी भुजाओं वाले हैं

पीनस्कन्ध

218

ॐ पीनस्कन्धाय नमः।

Om Pinaskandhaya Namah।

जो बलिष्ठ कन्धों वाले हैं

कम्बुकण्ठ

219

ॐ कम्बुकण्ठाय नमः।

Om Kambukanthaya Namah।

जो दक्षिणावर्ती शंख के समान गर्दन वाले हैं

लम्बोष्ठ

220

ॐ लम्बोष्ठाय नमः।

Om Lamboshthaya Namah।

जो लटकते हुये ओठों वाले हैं

लम्बनासिक

221

ॐ लम्बनासिकाय नमः।

Om Lambanasikaya Namah।

जो लम्बी नासिका (सूँड) वाले हैं

भग्नवामरद

222

ॐ भग्नवामरदाय नमः।

Om Bhagnavamaradaya Namah।

जिनके बायें दाँत का अग्रभाग टूट हुआ है

तुङ्गसव्यदन्त

223

ॐ तुङ्गसव्यदन्ताय नमः।

Om Tungasavyadantaya Namah।

जिनका दाहिना दाँत ऊँचा है

महाहनु

224

ॐ महाहनवे नमः।

Om Mahahanave Namah।

जिनकी ठोड़ी अत्यधिक विशाल है

ह्रस्वनेत्रत्रय

225

ॐ ह्रस्वनेत्रत्रयाय नमः।

Om Hrasvanetratrayaya Namah।

जो छोटे-छोटे तीन नेत्रों वाले हैं

शूर्पकर्ण

226

ॐ शूर्पकर्णाय नमः।

Om Shurpakarnaya Namah।

जो सूप के समान विशाल कानों वाले हैं

निबिडमस्तक

227

ॐ निबिडमस्तकाय नमः।

Om Nibidamastakaya Namah।

जो कठोर मस्तक वाले हैं

स्तबकाकारकुम्भाग्र

228

ॐ स्तबकाकारकुम्भाग्राय नमः।

Om Stabakakarakumbhagraya Namah।

जिनके मस्तक का अग्रभाग पुष्पों के गुच्छे के समान है

रत्नमौलि

229

ॐ रत्नमौलये नमः।

Om Ratnamaulaye Namah।

जो रत्न जड़ित मुकुट धारण करने वाले हैं

निरङ्कुश

230

ॐ निरङ्कुशाय नमः।

Om Nirankushaya Namah।

जो परम स्वतन्त्र हैं

सर्पहारकटीसूत्र

231

ॐ सर्पहारकटीसूत्राय नमः।

Om Sarpaharakatisutraya Namah।

जो सर्पाकार हार और कटिसूत्र धारण करने वाले हैं

सर्पयज्ञोपवीतवान्

232

ॐ सर्पयज्ञोपवीतवते नमः।

Om Sarpayajnopavitavate Namah।

जो सर्पाकार यज्ञोपवीत धारण करने वाले हैं

सर्पकोटीरकटक

233

ॐ सर्पकोटीरकटकाय नमः।

Om Sarpakotirakatakaya Namah।

जो सर्प को मुकुट व कँगन के रूप में धारण करने वाले हैं

सर्पग्रैवेयकाङ्गद

234

ॐ सर्पग्रैवेयकाङ्गदाय नमः।

Om Sarpagraiveyakangadaya Namah।

जो सर्प को हार एवं बाजूबन्द के रूप में धारण करने वाले हैं

सर्पकक्ष्योदराबन्ध

235

ॐ सर्पकक्ष्योदराबन्धाय नमः।

Om Sarpakakshyodarabandhaya Namah।

जो सर्प को करधनी के रूप में धारण करने वाले हैं

सर्पराजोत्तरीयक

236

ॐ सर्पराजोत्तरीयकाय नमः।

Om Sarparajottariyakaya Namah।

जो नागराज वासुकि को उत्तरीय वस्त्र के रूप में धारण करने वाले हैं

रक्त

237

ॐ रक्ताय नमः।

Om Raktaya Namah।

जो रक्तवर्ण वाले हैं

रक्ताम्बरधर

238

ॐ रक्ताम्बरधराय नमः।

Om Raktambaradharaya Namah।

जो लाल रंग के वस्त्र धारण करने वाले हैं

रक्तमाल्यविभूषण

239

ॐ रक्तमाल्यविभूषणाय नमः।

Om Raktamalyavibhushanaya Namah।

जो लाल रंग की पुष्पों की माला एवं आभूषण धारण करने वाले हैं

रक्तेक्षण

240

ॐ रक्तेक्षणाय नमः।

Om Raktekshanaya Namah।

जो लाल नेत्रों वाले हैं

रक्तकर

241

ॐ रक्तकराय नमः।

Om Raktakaraya Namah।

जो लाल हाथों वाले हैं

रक्तताल्वोष्ठपल्लव

242

ॐ रक्तताल्वोष्ठपल्लवाय नमः।

Om Raktatalvoshthapallavaya Namah।

जो लाल गालों एवं ओठों वाले हैं

श्वेत

243

ॐ श्वेताय नमः।

Om Shvetaya Namah।

जो श्वेतवर्ण वाले हैं

श्वेताम्बरधर

244

ॐ श्वेताम्बरधराय नमः।

Om Shvetambaradharaya Namah।

जो श्वेत वस्त्र धारण करने वाले हैं

श्वेतमाल्यविभूषण

245

ॐ श्वेतमाल्यविभूषणाय नमः।

Om Shvetamalyavibhushanaya Namah।

जो श्वेत माला एवं श्वेत आभूषणों से सुशोभित हैं

श्वेतातपत्ररुचिर

246

ॐ श्वेतातपत्ररुचिराय नमः।

Om Shvetatapatraruchiraya Namah।

जो श्वेत छत्र के नीचे विराजमान हैं

श्वेतचामरवीजित

247

ॐ श्वेतचामरवीजिताय नमः।

Om Shvetachamaravijitaya Namah।

जिनकी श्वेत चँवर डुलाकर सेवा की जाती है

सर्वावयवसम्पूर्णसर्वलक्षणलक्षित

248

ॐ सर्वावयवसम्पूर्णसर्वलक्षणलक्षिताय नमः।

Om Sarvavayavasampurnasarvalakshanalakshitaya Namah।

जो सामुद्रिक शास्त्र के अनुसार शुभ लक्षणों से पूर्ण हैं

सर्वाभरणशोभाढ्य

249

ॐ सर्वाभरणशोभाढ्याय नमः।

Om Sarvabharanashobhadhyaya Namah।

जो सम्पूर्ण आभूषणों की शोभा से सम्पन्न हैं

सर्वशोभासमन्वित

250

ॐ सर्वशोभासमन्विताय नमः।

Om Sarvashobhasamanvitaya Namah।

जो लावण्य नामक सम्पूर्ण अंगकान्ति से शोभायमान हैं

सर्वमङ्गलमाङ्गल्य

251

ॐ सर्वमङ्गलमाङ्गल्याय नमः।

Om Sarvamangalamangalyaya Namah।

जो समस्त मंगलों के लिये मंगलकारी हैं

सर्वकारणकारण

252

ॐ सर्वकारणकारणाय नमः।

Om Sarvakaranakaranaya Namah।

जो समस्त कारणों के कारण हैं

सर्वदैककर

253

ॐ सर्वदैककराय नमः।

Om Sarvadaikakaraya Namah।

जो उदार हस्त वाले हैं

शार्ङ्गी

254

ॐ शार्ङ्गिणे नमः।

Om Sharngine Namah।

जो शार्ङ्गी धनुष धारण करने वाले हैं

बीजापूरी

255

ॐ बीजापूरिणे नमः।

Om Bijapurine Namah।

जो हाथ में अनार धारण करने वाले हैं

गदाधर

256

ॐ गदाधराय नमः।

Om Gadadharaya Namah।

जो गदाधारी हैं

इक्षुचापधर

257

ॐ इक्षुचापधराय नमः।

Om Ikshuchapadharaya Namah।

जो गन्ने का धनुष धारण करने वाले हैं

शूली

258

ॐ शूलिने नमः।

Om Shuline Namah।

जो त्रिशूल धारण करने वाले हैं

चक्रपाणि

259

ॐ चक्रपाणये नमः।

Om Chakrapanaye Namah।

जो हाथ में चक्र धारण करने वाले हैं

सरोजभृत्

260

ॐ सरोजभृते नमः।

Om Sarojabhrite Namah।

जो हाथ में कमल पुष्प धारण करने वाले हैं

पाशी

261

ॐ पाशिने नमः।

Om Pashine Namah।

जो हाथ में पाश धारण करने वाले हैं

धृतोत्पल

262

ॐ धृतोत्पलाय नमः।

Om Dhritotpalaya Namah।

जो हाथ में उत्पल अर्थात् नील कमल पुष्प धारण करने वाले हैं

शालीमञ्जरीभृत्

263

ॐ शालीमञ्जरीभृते नमः।

Om Shalimanjaribhrite Namah।

जो हाथ में धान की बाली धारण करने वाले हैं

स्वदन्तभृत्

264

ॐ स्वदन्तभृते नमः।

Om Svadantabhrite Namah।

जो हाथ में स्वयं का खण्डित दाँत धारण करने वाले हैं

कल्पवल्लीधर

265

ॐ कल्पवल्लीधराय नमः।

Om Kalpavallidharaya Namah।

जो हाथ में कल्पलता रखने वाले हैं

विश्वाभयदैककर

266

ॐ विश्वाभयदैककराय नमः।

Om Vishvabhayadaikakaraya Namah।

जो सम्पूर्ण विश्व में भक्तों का भय नष्ट करने वाले हैं

वशी

267

ॐ वशिने नमः।

Om Vashine Namah।

जो सम्पूर्ण विश्व को वश में रखने वाले हैं

अक्षमालाधर

268

ॐ अक्षमालाधराय नमः।

Om Akshamaladharaya Namah।

जो अक्षमाला धारण करने वाले हैं

ज्ञानमुद्रावान्

269

ॐ ज्ञानमुद्रावते नमः।

Om Jnanamudravate Namah।

जो ज्ञान के सूचक हैं

मुद्गरायुध

270

ॐ मुद्गरायुधाय नमः।

Om Mudgarayudhaya Namah।

जो मुद्गर को शस्त्र के रूप में धारण करने वाले हैं

पूर्णपात्री

271

ॐ पूर्णपात्रिणे नमः।

Om Purnapatrine Namah।

जो अमृत से भरे पात्र को धारण करने वाले हैं

कम्बुधर

272

ॐ कम्बुधराय नमः।

Om Kambudharaya Namah।

जो शंख धारण करने वाले हैं

विधृतालिसमुद्गक

273

ॐ विधृतालिसमुद्गकाय नमः।

Om Vidhritalisamudgakaya Namah।

जो जिनके गालों पर बहता शहद भ्रमरों को आकर्षित कर रहा है

मातुलिङ्गधर

274

ॐ मातुलिङ्गधराय नमः।

Om Matulingadharaya Namah।

जिनके हाथ में मातुलिङ्ग फल अर्थात् बिजौरा नींबू है

चूतकलिकाभृत्

275

ॐ चूतकलिकाभृते नमः।

Om Chutakalikabhrite Namah।

जो आम के पल्लव धारण करने वाले हैं

कुठारवान्

276

ॐ कुठारवते नमः।

Om Kutharavate Namah।

जो कुठार धारण करने वाले हैं

पुष्करस्थस्वर्णघटीपूर्णरत्नाभिवर्षक

277

ॐ पुष्करस्थस्वर्णघटीपूर्णरत्नाभिवर्षकाय नमः।

Om Pushkarasthasvarnaghatipurnaratnabhivarshakaya Namah।

जिनके हाथ में रत्नों के स्वर्ण पात्र हैं

भारतीसुन्दरीनाथ

278

ॐ भारतीसुन्दरीनाथाय नमः।

Om Bharatisundarinathaya Namah।

जो देवी सरस्वती गौरी एवं लक्ष्मी के साथ विराजमान हैं

विनायकरतिप्रिय

279

ॐ विनायकरतिप्रियाय नमः।

Om Vinayakaratipriyaya Namah।

जो अपने गणों के साथ खेलने में रुचि रखने वाले हैं

महालक्ष्मीप्रियतम

280

ॐ महालक्ष्मीप्रियतमाय नमः।

Om Mahalakshmipriyatamaya Namah।

जो महालक्ष्मी के प्रिय हैं

सिद्धलक्ष्मीमनोरम

281

ॐ सिद्धलक्ष्मीमनोरमाय नमः।

Om Siddhalakshmimanoramaya Namah।

जो सिद्धलक्ष्मी को मोहित करने वाले हैं

रमारमेशपूर्वाङ्ग

282

ॐ रमारमेशपूर्वाङ्गाय नमः।

Om Ramarameshapurvangaya Namah।

जिनके सम्मुख श्री लक्ष्मी तथा विष्णु जी विराजमान हैं

दक्षिणोमामहेश्वर

283

ॐ दक्षिणोमामहेश्वराय नमः।

Om Dakshinomamaheshvaraya Namah।

जो देवी उमा और महेश्वर को अपने दक्षिणभाग में स्थापित करने वाले हैं

महीवराहवामाङ्ग

284

ॐ महीवराहवामाङ्गाय नमः।

Om Mahivarahavamangaya Namah।

जो श्री भूमिदेवी एवं वराह देव को अपने बाये भाग या उत्तर दिशा में रखने वाले हैं

रतिकन्दर्पपश्चिम

285

ॐ रतिकन्दर्पपश्चिमाय नमः।

Om Ratikandarpapashchimaya Namah।

जो रति और कामदेव को अपने पीछे या पश्चिम दिशा में रखने वाले हैं

आमोदप्रमोदजनन

286

ॐ आमोदमोदजननाय नमः।

Om Amodamodajananaya Namah।

जो आमोद अर्थात् हर्ष को भी हर्ष देने वाले हैं

सप्रमोदप्रमोदन

287

ॐ सप्रमोदप्रमोदनाय नमः।

Om Sapramodapramodanaya Namah।

जो प्रमोद अर्थात् सुख को भी सुख देने वाले हैं

समेधितसमृद्धिश्री

288

ॐ समेधितसमृद्धिश्रिये नमः।

Om Samedhitasamriddhishriye Namah।

जो देवी समृद्धि को समृद्धि प्रदान करने वाले हैं
